МУЗЕЯТ НА АВИАЦИЯТА летище Пловдив с.Крумово За повиче информация кликнете ТУК

http://www.bizneslider.com/index.php?page=viewplace&tbl=landmarks&pid=253 

Пред пловдивчани и гостите на Пловдив и областта проблемът, къде да прекарат свободното си време е наистина „сериозен”! Причината обаче не е в липсата, а в наситеността на региона с забележителности, свързани както с различни периоди от дългото ни историческото минало, така и с богатият културен живот, кипящ в града на седемте тепета.

Маршрутът Пловдив–Асеновград-Бачковски манастир–Пампорово е сред най-популярните за почивните и празнични дни. Със сигурност няма пловдивчанин, който да не го изминава няколко пъти годишно. Но колко от нас знаят, че ако пътуваме за Асеновград, отбивката към Летище Пловдив след няма и километър ни отвежда до едно уникално място!

 

МУЗЕЯТ НА АВИАЦИЯТА - звучи интересно, а в действителност мястото е наистина УНИКАЛНО !*1*

 Този музей е създаден преди 17 години от хора, за които думата авиатор олицетворява не просто професионалния, а и житейския им избор. Място, където е събрано и показано всичко свързано с историята на родната военна авиация - тази част от нашата история, която без преувеличение можем да наречем героична!

В неголямата музейна зала много снимки и документи ни правят съпричастни към битките на българските авиатори, спечелени в небето над България през Първата и Втората световни войни. Подредените във витрини бойни отличия са получени от тях за въздушните им победи.

Тук всеки може да види какво е това бойна ракета, бомба, авиационен снаряд, авиационна картечница, как изглежда създаденият след толкова десетилетия труд и експерименти авиационен двигател - превърнал планера в самолет!

Идвайки тук, ние научаваме, че създаването на първите бойни авиационни формирования с реално приложение се случва именно в Българската армия при участието й в Балканската война през 1912 година.

Изумително е да видиш първата родна конструкция на самолет, датираща от същата тази 1912 година, носеща типичните характеристики на самолетите, произвеждали се тогава в Европа.

Този експонат е първият от общо 66-те летателни апарата, представени в откритата паркова експозиция . Те са онези самолети и вертолети, с които родните Военновъздушни сили са разполагали през последните 60 години.

Истинска находка за познавачите е немският водосамолет Арадо-196А3 „Акула”, един световен уникат в системата на авиационните музеи!

Първите руски самолети, приети на въоръжение след 1945 година, изтребителят Яковлев Як-9, бомбардировачът-торпедоносец Туполев Ту-2, щурмовикът, за които се носят легенди - ”Летящата крепост” Илюшин Ил-2.

Струва ми се, че не е възможно с думи да се предаде емоцията, която човек изживява изправяйки се лице в лице с огромните „летящи птици”- бойните реактивни самолети от няколко поколения .

 Като се започне от Ветераните - Яковлев Як-23, Микоян УТМиГ- 15 с които е положено началото на новата, реактивна ера в нашата бойна авиация, последвани от трите модификации на фронтовият изтребител Микоян МиГ-17, МиГ-17Ф, МиГ-17ПФ.*5*

Първите свръхзвукови самолети МиГ-19,приети на въоръжение от 1958г.представени с три модификации в експозицията.*6*

А, какво ще кажете да видите отблизо как изглежда самолетите от серията МиГ-21,които и в наши дни охраняват родното ни небе.*7*

И още... и още учебно тренировъчни самолети на които в далечното и близко минало са се обучавали бъдещите пилоти ( Як-11, Л-29 ).

Изтребителите и бомбардировачите от серията Микоян МиГ-23*8*- самолетите с променлива геометрия на крилото за първи път полетели у нас през 1976година. .

Самолетът Сухой Су-22М,изтребител-разузнавач е последното попълнение на бойни самолети в музея.

И за да не останете с погрешно впечатление бързам да ви кажа, че тук ще се запознаете и с всички типове вертолети използвани в българските ВВС от 1960 година до днес. А именно бойните транспортно десантни Мил Ми- 1, Ми-4, Ми-2,

 Ми-8. Вертолетът предназначен за морски аварийно-спасителна дейност Ми14.

И когато застанете пред вертолет Мил Ми-24, разбирате защо наричат този вертолет боен и защо той буди респект във всеки запознал се с неговите характеристики.

За историческата им определеност може да се разказва с думи,но истинското присъствие и мощ на тези военни реликви може да се усети само когато застанеш пред тях.

 Един наистина различен музей, едно място където виждаме как геният на човешкият ум съчетан с полета на човешкият дух достига до онова далечно и непознато ни се още място, което ние просто наричаме КОСМОС !

Много моменти и принос на личности в историята ще се подлагат на разискване .

Но има моменти и събития, чиято значимост ходът на времето не може да промени .

 Простете пристрастието ми, едно от тях за макар и малка България, според мен е първият полет на българин в Космоса в далечната 1979 година. За да не остане „тайна” това събитие за нашите деца и гостите на родината ни, сме организирали малка експозиция – Космонавтика.В която освен с моменти от подготовката на двата космически полета с българско участие ще имате шанса да разгледате и специалното меню на космонавтите състоящо се от храна чиято разработка и изработка е също е изцяло българска !

 Уверявам Ви, че попаднал на това необикновено място трудно си тръгваш !

 Може би затова седмокласникът Митко посетил ни с група съученици по време на екскурзия е написал в Книгата за впечатления .” .. Това е най-якият музей в който са ни водили.!!!.Няма как.......... ще благодаря на Госпожата J) ...”

Вероятно усещането за принадлежност към нация, която макар и малка е истински значима Е НУЖНО НА ДЕЦАТА НИ !

БСЯКА КРАЧКА НАПРАВЕНА В ТОЗИ МУЗЕЙ ВИ ДАВА УСЕЩАНЕТО ЗА ТАЗИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ !!

 За повиче информация кликнете ТУК