Сватба в Ягодинската пещера 

Сватба в Ягодинската пещера
Писмо от уважаемата ни читателка Надежда Стоянова

Уважаема редакция на печатно и електронно списание „Туризъм и бизнес”

Казвам се Надежда Стоянова, живея в гр. София. С безкраен интерес следя Вашето списание, очарована съм, че сте млади хора и с такъв ентусиазъм работите и ни запознавате с прекрасните кътчета на нашата родина, която макар и малка е необятна и всеки един българин е добре да я преоткрие. По всичко личи, че целият екип мисли мащабно и работи с любов.

Вие пишете, че очаквате нашите предложения за места и теми от цялата страна. Аз предлагам да пуснете материал на страниците и сайта на вашето списание за един обикновен сватбен ден на едно необикновено място в Родопите. Мястото е Ягодинската пещера където отдавна се подписват граждански бракове и е незабравимо преживяване за младоженците и техните гости. Силно вярвам, че след прочитането на следващите редове, много млади хора ще се замислят и ще си отговорят на куп въпроси как минава техният сватбен ден. Дали да е по романтичен и незабравим и тайничко ще си мечтаят някой ден да са на мястото на нашите герои Камелия и Бойко от гр. София. За един сватбен ден без скъпи дизайнерски тоалети, менюта сътворени от изтънчени готвачи, без гости с несметни богатства, защото младите бесни или богати носят любовта в сърцата си. Със спестяванията от луксозни сватби е добре да разгърнат броевете на „Туризъм и бизнес” да обиколят половин България и ни обогатят душевно.

Младоженците Камелия и Бойко решили да сключат брак в Ягодинската пещера, а венчавката да бъде в църквата „Свети Георги Победоносец” в село Кожари (на 12 км. от пещерата) . Веднага ще си помислите, защо в пещера? Пещерняци ли са?

Ще ви отговоря - не са пещерняци, но са пленени от красотата на Родопите, от всички чудеса, което крие този край. Вземат решение: Там ще поканят всички свои гости на този толкоз романтичен ден.

Един месец преди сватбата отново се пътува по Родопския край, за да се уточнят подробностите. Предстои още едно пътуване с човека, който ще създава със своята гайда настроението. Дамата, която ще направи булката и нейната прическа, още по пленяваща със своята рокля сред сталактитите и сталагмитите в хладната пещера.

Ето, че най накрая дойде дълго очакваният ден. Качихме се на колите и сред прекрасните гледки по пътя пристигнахме неусетно в хотела, който бяхме резервирали за тази цел.

Както всяка планина и Родопите напомниха, че колкото красиви толкоз и опасни могат да бъдат. Изведнъж небето притъмня, задуха силен вятър и като започна една буря, която няма как да се види в големия град. Гръмотевиците разсичаха планината, под натиска на силния вятър се кър6иха клони, а и цели дървета. За капак на всичко спря и токът, но ние мислехме положително, че с този пороен дъжд ще ни върви по вода. На сутринта разбрахме, че и пътят към църквата е затрупан, но кметът на селото, знаейки за церемонията, изпратил екип да го изчисти. С много премеждия както във филмите доброто побеждава и ние в уговорения час бяхме пред пещерата. Денят стана слънчев и приветлив като и хората по този край. Усмивката не слизаше от лицата на булката и чаровния и бъдещ спътник в живота. Посрещнаха ни служител от общината, екскурзоводът на пещера и момиче в носия с надута каба гайда, свирейки невероятна родопска мелодия, която нямаше да повлияе така невероятно ако се свиреше в някои лъскав столичен ресторант.

Съвсем празнично местните хора ни въведоха през прохода навътре в пещерата. Церемонията по подписване на гражданския брак започна и заветното ДА от нашите младоженци отекна в сърцето на Родопите.