Сeло Орехово Родопското Търново 

Сeло Орехово
Родопското Търново
 

За Родопите често казват, че са малко кътче от рая, подарено на хората. Който веднъж посетите тази планина, винаги остава в плена на великолепната природа, кристално чистия въздух и заобикалящата го отвсякъде красота.

В Родопския дял Чернатица, разположено по северния склон на р. Орешица на 900 м. надморска височина, ще откриете село Орехово. То е отдалечено на 60 км от Пловдив и 210 км от София.

Благодарният планински климат - мека зима, китна пролет, прохладно лято и преливаща от багри есен - прави селото предпочитано място за туризъм през цялата година.

Селото се намира в непосредствена близост до гр. Чепеларе и к. к. Пампорово, което го прави и добро място за ски туризъм и спокойствие в Родопите.

От години местните жители развиват туризъм и със всеки изминал ден осъзнават колко много ги е надарила природата и с удоволствие разказват на своите гости за забележителностите в региона и възможностите за туризъм и почивка:

- Водопад, намиращ се в местността Дуплево, на 0, 5 км западно от селото, скален пролом по поречието на река Орешица - защитен природен обект.

- Водопад, намиращ се в местността Скакалото, 0, 5 км южно от селото. Втори по височина водопад в страната с височина на 30 м. Защитен природен обект.

- Костен камък - скален масив, приличащ на огромна стена, над която расте великолепна смърчова гора.

- Ваклите дупки - намират се на 7 км южно от селото. Южен ерозиран склон с естествени скални пещерни образования, покрити с калцити.

- Челевешка пещера.

- Селото е известно и с прочутия връх Голям Персенк /2091 м надморска височина/ и с римски път, построен върху стар тракийски път, чиято каменна настилка е непокътната и до днес. В близост е и природният феномен Чудни мостове, за което сме ви разказвали в предишните си издания.

В рамките на един ден в областта може да посетите и пещера Ухловица, връх Рожен и обсерваторията. А защо не и пещерите Дяволско гърло и Ягодинска. На път за тези пещери ще се насладите и на невероятно кристално чисти реки, промъкващи се из между Триградско и Буйновско ждрело.

След дългите разходки вашите домакини ще ви посрещнат с родопски вкусни специалитети. А за ценителите на българския фолклор ще ви попеят и посвирят на каба гайда в автентични носии.

Всяка година жителите на това село организират курбан за здравето на всички и доброто на този свят. Екипът ни беше поканен на тази трапеза и останахме очаровани от гостоприемството на тези хора. Много пъти когато сме се сблъсквали с хора в тази страна, които се занимават с туризъм, но материята не им е позната и не им е в душичката. Били сме на ръба да се откажем да представяме страната по начина, по който го правим, но след поредното посещение на място, подобно на Орехово, с такива отзивчиви хора, намираме смисъла и продължаваме напред.

 
Данни
 
За вас представихме сдружение за еко туризъм с. Орехово.