Община Белица 

 
Община Белица е една от малките общини в Югозападна България, с площ от 382 кв.км. и с 11 400 жители. Трите величествени планини на които е разположена – Рила, Пирин и Родопите определят неповторимото многообразие на нейната природа, фолклор и история. Релефът е планински и полупланински.
Град Белица е главен административен център на общината с 3980 жители. разположен в южните склонове на Рила планина. По течението на река Места прониква топъл средиземноморски въздух и определя климата тук, като мек и по-топъл в сравнение със съседните общини, доказано лечебни качества при лечението на белодоробни заболявания.
Зимата в града е сравнително мека, а в планината сурова и студена Лятото е слънчево и топло със сравнително малко валежи. Пролетта и есента са сезони с най- благоприятно съчетания на климатичните елементи и подходящи за балнеоложко лечение на хората с белодробни заболявания.
Богатата история и етнография на края се съхраняват в историческият музей. Разположен в съвременна сграда, в пет зали той предлага възможност за туристите да надникнат в богатото историческо минало на общината и да се запознаят с начина на живот в Белица от миналото до днес.
В града и общината има условия за развитието на туризма във всичките му измерения – традиционен, еко селски и др.
Близостта на курорта “Семково”, само 17 км. от града го прави подходящ и за зимен туризъм.
Валевиците в града и до днес се използват от беличани за изпиране на килими и одеяла. Те са неизменна атракция за туристите и етнографска забележителност.
         На 12 км. от града се намира Центъра за реадаптация на танцуващи мечки – съвместен проект на две от най- големите природозащитни фондации в Европа- Международната фондация за защита на животните –“Четири лапи” със седалище – Виена и фондация”Бриджит Бардо” – Франция и Община Белица. Резерватът се намира в местността “Андрианов чарк”- едно от най- красивите кътчета на Рила.
Само на 17 км. от Белица, в Рила планина се намира курорта “Семково”. Това е един от най- старите зимни курорти в България. Пътя до него е осеян с приказни гледки. Разполага с добра инфраструктора за ски спорт, особено подходяща за начинаещи. През лятото е възможен и преход от Семково до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки.
 На Семково има многобройни заведения за хранене, които предлагат на туристите специалитети от местната и националната кухня.
През месец септември 2006 година по програма ФАР финишира успешно проекта „Белица – зелената приказка за вълшебните планини и танцуващата мечка”. По този проект бяха маркирани 6 екопътеки по региона над Белица, които предоставят за туристите възможността да се насладят на цялото великолепие и многооброзие на Южна Рила.
 Сайтаhttp://www.ecotourismbelitsa.com/   - предоставя възможност да се наследим макар и виртуално на красотата на Рила и Белица
          
        
За контакти и резервации : тел. факс; 07444/ 2815; GSM 0889211567; 0882030909