Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Велико Търново, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Радуил хотели, къщи за гости, вили под наем, хижи
област :: Софийски регион, хотели, къщи, вили за гости, наем  община :: Самоков, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм регион
 община
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 Село Радуил се намира в планински район, на 80 км източно от София, 117 км от Пловдив, 9 км от курорта Боровец, 22 км от Самоков, 16 км от Костенец. През него преминава добре подържан винаги проходим и при тежки зимни условия с добра асфалтова покривка второкласен път от републиканската пътна мрежа. Селото е второ по големина в община Самоков.

Радуил е на 833,40 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален сравнително мек с влияние от топлите въздушни течения, които идват по долината на река Марица.

Произход на селището и история Досега не са намерени писмени документи или исторически данни, от които да се вижда точното време на заселването на селото. Историкът-изследовател Росица Ангелова в научното си изследване, направено за с. Радуил през 1941 – 1943 г. и изложено в семинар по славянска филология на Софийския университет през 1948 г., пише по разкази на местни жители, столетници и стари хора, че селото води началото си от преди 150 г. преди основаването на гр. Самоков, който се е появил през 14 век след падането на България под османско робство.

По времето на Турското робство Радуил е под закрилата и привилегията на закона на рударските селища в турската империя. В него не е имало турско население с изключение на собственика на маданите (ковачници за желязо). Той е наемал хората работещи на „Видните“ където се е топяло желязото и на „Маданите", където е ставало изковаването на готовото желязо във вид на „Расовичи" - пръти и така е извозвано до Турция. Основната час от населението на селото са се занимавали с направата на дървени въглища — кюмюр. Земеделието е било слабо развито.

Последният мадан в с. Радуил е и последен работил на Балканския полуостров, той заглъхва през 1900 година. Като поминък на населението остава дърводобивът и дървопреработването. Изграждат се десетки бичкии за бичене на трупи. През 1920 г. се създава дървопреработваща кооперация „Самопомощ“. Тя закупува гатер от Австрия. Изгражда и водна юзина за ток, а впоследствие и парова централа. В селото светват и първите електрически лампи с произведения ток от юзината на кооперацията.

Освобождението на с. Радуил от турско робство става след съединението на Княжество България с Източна Румелия. Дотогава Радуил е гранично селище. И сега землищната ни граница между Радуил и гр. Самоков е старата държавна граница.

 Писателите, скулптури и село Радуил За с. Радуил са говорили и разказвали в книгите си много от известните писатели българи и чужденци. Ахмед Мелек паша изпраща Евлия Челеби - турски изследовател в България и той я описва в пътеписите си. Случайно попаднал в с. Радуил, той пише:

„Селото се намира при изворите на великата и много известна река Хеброс (Марица), която се влива пълноводна и могъща в Мраморно море. Върхът под който тя извира се вижда от селото целият обвит в преспи. Мисля, че ако Алах реши да слезе на земята някога то той ще се появи оттам. Реката преминава през селото, а по двата и бряга представляващи просторни ливади и благодатни, окичени с плодове градини, са наредени са наредени къщите около триста на брой. Населението изповяда християнска заблуда, няма правоверни. Радуил е повече от Рая„

Иван Вазов, посещавайки Радуил на път към Великата Рилска пустиня, пише за него:

„Никъде не съм виждал такава дивна природа селото е закътано някъде в облаците сред китна природа. Планини от ляво и от дясно го притискат стремейки се да се съберат на юг дето стена им прегражда небосклона. Тъкмо под нея в едно възхитително чаровно кътче, потънало в зеленина и свежест, се гуши село Радуил. Село стратегическо с нова черква. Картината наоколо имаше величествена омайност на планински мир от нея вееше поезията на колосално зелено.

Аз никъде в България не съм виждал село в по омайна местност в по — разкошна уединеност при приоблачни висини сред горските обятия.„

В Радуил е живял в продължение на една година писателят Христо Смирненски, изпратен на чист въздух да се лекува от туберкулоза. Тук той пише много от разказите си като един от тях е „Пожар в Рила“. Друг живял повече от двадесет години там е скулптурът Христо Лозев. От неговата ръка е направен паметникът в центъра на селото в чест на загиналите Радуилци през 1912-1913 г., през 1915 Христо Лозев е изработва и българските пощенски марки.

В Радуил е живял и работил големият български писател Николай Хайтов. Започва работа като инженер-лесовъд в Радуилския участък на горско стопанство "Боровец" през 1952 г. работи до 1954 г. когато влиза в конфликт с началницити си, заради отпуснатата суха и паднала дървена маса за нуждите на местното население. Годините прекарани в с.Радуил описва в книгата си "Дневник"- книга първа — издадена през 1988 г.

По случай 90-годишнината от рождението на Николай Хайтов, през 2009 г. признателните Радуилци издигнаха чешма-паметник с негов барелеф и обособиха парк с беседка до къщата където е живял. Много сюжети от негови разкази са увековечени там.

 Септемврийското въстание и село Радуил Радуил е дал жертви по времето на Септемврийското въстание — Никола Стамболийски, Васил Чапкънски, Петър Капитански, Никола Капитански, Станко Джингов, Никола Ангелков.

 Радуил днес Селото има 100% изграден водопровод и 100% изградена канализация, 70% асфалтирани улици и тротоари с плочки. Има изградени антени на мобилните оператори на М-тел и Вивател. Разполага с цех за преработка на дървен материал. Кооперация „Самопомощ“ разполага с модерни магазини на самообслужване и фурна за производство на известния Радуилски хляб и закуски.

Читалищната сграда е приютила самодейните състави за народни песни, стари градски песни, изложби. Разполага с голям модерен театрален салон с 350 седящи места, в който се провежда Международния фолклорен фестивал Боб-фест, посветен на прочутия Радуилски фасул.

Училище в Радуил е имало от 1885 г. начално, а впоследствие седмокласно През 1933 г. е открито просторно осмокласно училище с множество кабинети. Разполага и с 400 кв.м. спортна зала, парно отопление и действащ училищен стол. Целодневната детска градина е с две групи, обновена след направените ремонти и отговаря на.. изисквания.Има просторен двор с изградени детски кътове за игра и забавление.Притежава мини баскетболно игрище. Децата от 3 г. до 6 г.се подготвят отлично за училище.
 Религии
В селото живеят само християни. Има две черкви и дванадесет параклиса.

Старата черква е построена по времето на турското робство и в противоречие на всички турски закони е построена на най-високото място на селото и високо над земята. За нея е бил издействан специален указ от пашата.

Новата черква е построена през 1900 г.

И двете черкви са богато изографисани. Също така богато са изографисани някои от параклисите и манастира „Покров Богородичен“.

 Обществени институции Кметството се помещава в сградата на ДГС Боровец

 Културни и природни забележителности  [редактиране]Старата черква "Св. Никола", която датира от 10 век.
Манастирът "Света Богородица" има спално отделение и кухня.
 Редовни събития  [редактиране]Всяка година на 15 август, Църковният празник "Света Богородица", се провежда традиционен събор на селото.
Интересно събитие е международния фестивал на боба, който се провежда в началото на месец Септември в порядъка на 4 дни. В него участват много певци и танцьори от различни държави, с богата фолклорна програма, като най-оригиналните в чест на боба, който е на почит сред местните жители, се награждават.
Основател на Боб феста е Георги Божилов-ГЕБО, председател на читалище "Хр.Ботев" с.Радуил(починал на 22.06.2009 г.).Има издадени книги с епиграми и афоризми, посветени на радуилеца от автора ГЕБО.

Местността предлага маршрути за туризъм в девствената част на Рила планина по поречието на реките Ибър и Марица, които се сливат в селото. В горещите летни дни във вира пред пещерата "Ибър" , могат да се правят слънчеви бани.
 На 2 км. от местността "Дудовица", хотелът организира пикник с барбекю. Пътят минава през старинния параклис " Св. Георги"XVIII век. 
 В радиус от 15 км. се намират три минерални извора с бани и открити басейни в Долна Баня и Костенец 
 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в село Радуил.

hoteli-raduil.tourism-hotels-bulgaria.com

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com