Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пловдив, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Рожен хотели къщи вили
област :: Благоевград, хотели, къщи, вили за гости  община :: Сандански

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен регион
 община
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 

Рожен е село в Югозападна България. Разположено е само на 6 км североизточно от Мелник и е в непосредствена близост до Роженския манастир. Населеното място е сгушено в подножието на Пирин планина и очарова посетителите с духа на уникалната си култура и живописната си природа. Туристите са впечатлени от автентичната архитектура, която се пази в това населено място като емблема на отминалите векове. Гостоприемните домакини с типичния южняшки темперамент непременно канят всеки странник да сподели трапезата им, на която ще му поднесат традиционни гозби. Такива може да се намерят и в механите, които съхраняват и днес традициите на българския бит. Природата на това място е уникална и доказателство за това са изумителните Мелнишки пирамиди. Това са склонове, чиято повърхност е покрита с пяксък, а на места са напълно отвесни, но на върха непременно расте трева. Скалните образувания включват под това име освен 100-метровите скалните феномени, на които са наречени и други причудливи и интересни форми - скални гъби, игли, конуси. Обявени са за природна забележителност през 1960 година. Другото заредено с искрени позитиви място е намиращият се само на километър от Рожен Роженски манастир, посветен на Рождество Богородично. Той е най-големият в Пиринския край и е след малкото запазени от Средновековието да днес. Предполага се, че възниква през 12 век, но в сегашния си вид датира от 16 век. Заедно с Троянския и Рилския манастир, той е на директно подчинение на българския Патриарх. Манастирът е изключително ценен като културно-историческо наследство. Църквата му впечатлява със своите уникални цветни витражи и стенописи В нея се пази копие на чудотворната икона на Света Богородица Портаитиса от Атон. Направена е от светено желязо, а в 10 малки композиции са изобразени всичките лековити чудеса, на които е способна. Може би затова много хора вярват в нейната чудодейна сила. Всяка година на 7 септември дарове ѝ носят, както българи, така и чужденци, а на следващия ден се прави литийно шествие за здраве и благоденствие. В миналото Роженският манастир е бил известен и със своята калиграфска школа. Рожен е прекрасно място за почивка на всеки, който желае да си отдъхне на живописно и спокойно място, еднакво близо до природата и цивилизацията. Освен основен изходен пункт за посещение на Роженския манастир, селото е и съвсем близо до Мелник, затова е удобна начална точка за винени турове и посещение на множеството забележителности в най-малкия град на България. За туристите изборът от хотели в Рожен е добър. Има класически и семейни хотели, както и семейни къщи за гости, които са отлична алтернатива на хотелите в Мелник.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com