Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Варна, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Борово хотели, къщи, вили, нощувки
област :: Пловдив, хотели, къщи, вили за гости  община :: Лъки, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм


 регион
 община
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 Село Борово е от онези чудни родопски селца, в които влизаш и дъхът ти просто секва... от красотата, от тишината, от дъхът на билки, от кристално чистият въздух... и от онази могъща родопска магия, която няма как да бъде описана с думи, но веднъж усетена, остава завинаги в сърцето ти.

 Името "Борово" е хубаво, звучно, чисто българско име. Произлиза от названието на красивото иглолистно дърво бор. В миналото мястото на сегашното селище е било покрито с борови гори.

 Село Борово се намира в средната част на Родопите, на 50 км от град Пловдив, на 38 км. южно от Бачковския манастир и на 6 км от гр. Лъки. Разположено е в Преспанския дял на изток от седловината Рожен в Западнородопския масив. Най-висок връх тук е връх Кръстов – 1428 м. Разклоненията на ридовете - Радюва планина, Крушовска планина, Градище планина, Гордюва чука, Новаковски балкан, Момчиловски рид, Кайнадински рид, Жълти дял и Устренски рид са наредени един след друг като развълнувано море.

  Първите писмени сведения за с. Борово датират от XI век (1083 г.) Селото е споменато редом с други селища от Родопите в Типика на Григорий Бакурияни за монашеската общност в Бачковския манастир, по-късно е посочено в османски регистър на джелепкешаните от 1576 г., а археологическите останки в и около него показват, че то е било населено още от V-IV век пр. н.е.

 В землището на селото се намира известният православен манастирски комплекс "Кръстова гора - Света Троица". Легендите разказват, че в Кръстова гора се намира кръстът, на който е разпънат Христос. Официалният сайт на Кръстова гора: www.crossforest.com

 Основни факти за село Борово

Името на латиница: Borovo

Местоположение: Южен централен Родопски регион

Разстояние до столицата: 158.685 km от София

Геогр.ширина (Latitude): 41.85N

 Геогр.дължина (Longitude): 24.883E

 Надморско равнище: 1000m

 Област: Пловдив

 Община: Лъки

 Площ на Село Борово: 29.614km2 (НСИ)

Население на Село Борово: 74 жители (към 2007)

Пощенски код на Село Борово: 4243

 Средни януарски температури в Родопите са около 1 –1,5 градуса С, средна юлска температура – 23 градуса. Средна годишна температура – 12 градуса С.

 Възможности за туризъм

 

 Днес в Борово постоянно живеят не повече от 90 души. Селото е чисто, добре снабдено и хората му са отзивчиви и приветливи. Няколко частни хотела и къщи за гости предлагат нощувка, а по желание - и храна.

 Село Борово е изходна точка за чудесни екскурзии в околността, както и за посещение на местността Кръстова гора и връх Кръстов (1428 м. надморска височина), за които се смята, че притежават уникални лечебни свойства.

 В непосредствена близост до селото се намира и древното тракийско селище Белинташ.

 При желание може да се наеме водач от селото.

 Многобройните параклиси и храмове, изградени в тази местност, са разположени на изключително красиви площадки – където в древността са били изграждани и древните тракийски светилища. Те са отлично място за релаксация, духовни практики и зареждане с енергията на природата.

Ако престоят Ви в с.Борово е няколкодневен, можете да разнообразите почивката си с посещение на:

 местностите: Хайдушки поляни и Дългите блата; водопадът Свети Дух, курорта Пампорово.

  С пешеходен преход по живописни пътеки от с.Манастир се стига до вр. Преспа и вр. Свобода, къщата на Пейо Шишманов, паметника в чест на Илинденско-Преображенското въстание.

 Освен посещение на Кръстова гора, непременно посетете някой от множеството параклиси в околностите на Борово, строени с вярата на православните християни.

  Завършвайки екскурзията си, може да спрете в с.Югово, където е Църквата "Света Троица", строена през 1842г. с интересна трикорабна псевдобазилика с изящна каменна камбанария, увенчана с луковичен купол и запазени ценни стенописи от 70-тте години на ХІХвек.

 Еко-туризъм в района на Борово: До август 2009 г. в района на село Борово са изградени три еко-пътеки, които покриват различни маршрути:

Екопътека „Скаутска земя“

 Маршрут 1: От село Борово до природния феномен „Скален мост“

 Маршрут 2: От село Джурково до параклиса Св. Илия

Приключенска екопътека „Пътят на Сърцето“ - www.eco.borovo.info

 Маршрут 2. Походът на ВЯРАТА

 Маршрут 3. Походът на Светлината.

Сайт на село Борово http://www.borovo.info

Село Борово община Лъки се намира в непосредствена близост на област Смолян.За да рагледате забележителности и възможности за туризъм може да посетите този линк.

 

Маршрут 1. Походът на УСМИВКАТА;

 

с. Манастир – най-високото населено място на Балканския полуостров /на 28км от с. Борово/;

 

 Всички знаем легендата как Бог, когато раздавал земите по света, българинът закъснял. И на Бог му станало тъжно, и му подарил… парченце от Рая. Панорамните гледки, които се разкриват от село Борово са прекрасно място за фото-туризъм и наблюдение на множество редки и ценни растителни и животински видове.

  Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, почивки, пътуване, ваканция, туризъм в село Ворово до Кръстова гора.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com