Туризъм, забележителности и бизнес

Узана-Хотели в курорт Узана. Къщи за гости в курорт Узана. Вили, квартири, бунгала, апартаменти за гости, под наем в курорт Узана. Узана-ресторанти, механи, нощни барове, дискотеки. Узана-туристически агенции, туроператори, забележителности. Бизнес

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Смолян, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

курорт Узана хотели,хижи,вили,къщи за гости,под наем
област :: Габрово, хотели, къщи, вили за гости

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

наляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 България-Узана край град Габрово в Стара планина

 Разположена е в едноименната местност, северозападно от вр. Исполин /1524 м/, на 1240 м н. в. ски-писти, съоръжени с влек и терен, подходящ за къмпиране през лятото. Пътят до хижата е асфалтиран, има малък паркинг.
Хижата представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 54 места в стаи с по 4, 5, 6 и повече легла с вътрешни умивални и външни тоалетни. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага със столова, лавка, салон с телевизор и забавни игри. Районът предлага много добри условия за зимен и летен отдих.

Съседни туристически обекти: вр. Шипка - 3,00 ч, х. Бузлуджа - 5,00 ч, х. Мазалат - 3,30 ч. Пътеките са маркирани. Хижата е пункт от европейския маршрут "Е-3". Изходни места: 1. Гр. Габрово /кв. Смирненски/ - 22 км по асфалтово шосе /4,00 ч от последната спирка на автобус № 22 по маркирана пътека/. Гр. Габрово отстои от гр. Севлиево на 27 км, от гр. Трявна - на 21 км, от прохода Шипка - на 22 км, от гр. В. Търново - на 39 км, от гара Горна Оряховица - на 44 км, от гр. Априлци - на 48 км, от гр. Казанлък - на 50 км, от гр. Троян - на 74 км, от гр. София - на 220 км. С всички населени места има автобусни връзки. Габрово има ж. п. гара на локалната линия Върбаново - Габрово /клон на ж. п. линията Русе - Горна Оряховица - Стара Загора - Подкова/. Отстои от гара Върбаново на 17 км. На нея спират всички влакове. Има връзка с влаковете по направлението Русе - Горна Оряховица - Стара Загора - Момчилград - Подкова, от гр. Русе отстои а 179 км, от гр. Горна Оряховица - на 63 км /връзка с влаковете по направлението София - Варна, от София на - 309 км., от Ст. Загора - на 113 км. /връзка с влаковете по направлението София - Пловдив - Бургас/, от гр. Димитровград - на 170 км/ връзка с влаковете по направлението София - Пловдив - Свиленград/. 2. Проход Шипка - 2,50 ч пеша по маркирана пътека. Отстои от гр. Габрово на 22 км и от гр. Казанлък - на 28 км, с които има ежедневни редовни автобусни връзки.

Стопанин: ДФ "Социален отдих" - поделение "Почивен дом Люляците" - гр. Габрово, тел. 066/ 3-90-01

 Местността Узана и Триглав (2276 м)

Местността Узана се намира в подножието на връх Исполин (1524 м), в сърцето на Централен Балкан. Тя е най-широката билна поляна и е обградена отвсякъде с гора.Думата "Узана" идва от турската дума за широк, обширен "узун". Надморската ѝ височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Узана е популярен зимен курорт. Най-дългата писта има дължина 1,300 m. Най-близкият изходен пункт е град Габрово, който се намира само на 22 км по много добър асфалтов път. Там се намира географският център на България. През зимата предлага много добри условия за зимни спортове. В местността Узана и близките околности има над 10 хижи и хотели:

  • хижите „Узана“, „Хлебна“, „Горски дом“, „Партизанска песен“, хижа Габрово, хижа на Пътното управление в Габрово
  • хотел „Прима S“, „Импулс“, „Географски център“, „Узана“, „Фаворит“, „Еделвайс“ (бившата хижа на Завод "Буря"- Габрово)

Околностите на курорта са подходящи за скално катерене и спелеология. Възможностите за културен туризъм в региона са огромни. В близост се намира архитектурно-етнографския музей „Етъра“. Соколският манастир е разположен на няколко километра от Узана.

В района се среща рядка флора, защитена в Червената книга.

 Узана привлича хората с кристално чистия планински въздух, тишината и великолепната гледка. Тук е стартовата точка на много планински маршрути и върхове (виж връх Шипка и Бузлуджа). Местността се намира и в средата на туристическия маршрут „Ком - Емине“.

 Местността Узана се намира в подножието на връх Исполин (1524 м), в сърцето на Централен Балкан. Тя е най-широката билна поляна и е обградена отвсякъде с гора. Думата „Узана“ идва от турската дума за широк, обширен „узун“. Надморската й височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м).

 Ски курортът Узана е едно истинско откритие и предизвикателство за скиорите в Стара планина. Сгушен сред вековни дъбови гори, зимният курорт  се намира само на 22 километра от гр. Габрово. Там е определен географският център на България и от тази точка тръгват множество туристически маршрути. Именно затова този прекрасен райски кът е огромна туристическа атракция.

Узана предлага прекрасни условия за отдих и туризъм през цялата година. Зимата е подходяща, разбира се, за ски дисциплини и сноуборд, а лятото – за планински преходи, планинско колоездене и конна езда.

Интересът на туристите към Узана е огромен и курорта определено се разраства, и става все по-популярен, както за българските, така и за чуждестранните туристи. Ски сезонът започва в средата на месец септември и приключва в средата на май.

По време на летните горещини  местността предлага отлични условия за любителите на конния спорт и ценителите на спокойствието и почивката. Горите са пълни с гъби и горски плодове, а ливадите – с билки и редки полски цветя. На разположение са също така прохладен басейн и игрище за плажен волейбол за любителите на спорта.

Ски писти и условия за зимни спортове

Ощо пет писти с влекове функционират в курорта с обща дължина от 3 километра. Те са добре поддържани и са с различна степен на трудност, подходящи за начинаещи и напреднали скиори. Двете основни ски писти са разположени на северните склонове на Стара планина.

От тази година Узана разполага и с професионална ски писта с дължина 1200 метра, снабдена с Помагалски влек. Това е всъщност най-дългата писта в курортния център.

Предлагат се и добри условия за ски слалом и ски бягане. На разположение са ски екипировка и джетове под наем, ски учители. За начинаещите скиори има и 7 по-малки писти. А за малчуганите се предлагат уроци в ски училищата и мини влекове.

Тези, които обичат просто да се наслаждават на чистата белота, на планината и авантюрите, могат да се разходят с шейна с конски впряг.

Къде да отседнем в Узана?

Най-голямата хижа е едноименната хижа Узана. Разположена е северозападно от вр. Исполин /1524 м/, на 1240 м н. в. Пътят до там е асфалтиран, а за удобство на шофьорите има малък паркинг в близост.

Хижата представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 54 места в стаи с по 4, 5, 6 и повече легла с вътрешни умивални и външни тоалетни. Сградата е водоснабдена, електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага със столова, лавка, салон с телевизор и забавни игри.

Ако искате нещо по-луксозно, можете да се насочите към хотел Импулс. Цените за нощувки са достъпни, разполага и с писта за деца, както и с безплатен влек за гостите на хотела.

Сините минзухари на Узана

Местността около курорта предлага добри условия за спелеология и планинско катерене. Съществуват и възможности за развитието на културен туризъм. В близост е разположен природно-архитектурният резерват Етъра, а само на няколко километра се намира и Соколовският манастир.

Съвсем наблизо се намират и архитектурните резервати Боженци и Трявна, които пазаят Възроожденския дух на старите къщи от преди 150 години.

Местността Узана е дом на редки растителни видове от Червената книга на България.
Отправна точка е и за множество планински маршрути като тези до храм- паметника Шипка и историческия връх Бузлуджа.

Като цяло местността е изключително атрактивна и изкушава туриста със своя кристално чист планински въздух, спокойствието и красотата на природата.

 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в зимен ски курорт Узана.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com