Туризъм, забележителности и бизнес

Велинград-Хотели в СПА курорт Велинград. Къщи за гости в СПА курорт Велинград. Вили, квартири, бунгала, апартаменти за гости, под наем в СПА курорт Велинград. Велинград-ресторанти, механи, нощни барове, дискотеки. Велинград-туристически агенции, туроператори, забележителности. Бизнес

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

курорт Велинград, СПА хотели, къщи, квартири за гости
област :: Пазарджик, хотели, къщи, вили за гости, под наем

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа

наляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 
 
 
 забележителност
Археологически музей в град Септември
Архитектурен резерват - с. Жребичко край Брацигово,
Баткунски манастир Свети Апостол Петър и Павел,
Белочерковски манастир Свети Апостол Петър и Павел,
Биосферен резерват Купена област Пазарджик,
Биосферен резерват Мантарица област Пазарджик,
Вековно дърво " Бук" Д.Р. № 515 - село Розово ,
Връх Арапчал-Черновец край Велинград в Родопите,
Връх Голяма Сюткя Баташка планина, Родопите,
Връх Света Неделя до село Равногор в Родопите,
Връх Свети Спас (Спасовица) край Белово,България,
Дамовата къща в курортен град Брацигово,
Дановото училище град Перущица област Пазарджик,
Екопътека Стария чарк до Велинград,
Етнотграфски Музей в град Брацигово,
Защитена местност " Тъмра" до Брацигово,
Защитена местност Атолука край село Равногор,
Защитена местност Винище край Брацигово и Равногор,
Защитена местност Света Марина край село Варвара,
Защитена местност Тъмра край Брацигово и Равногор,
Исторически музей град Пещера област Пазарджик,
Исторически туризъм-Оцелялата памет на Панагюрище,
Историческото място " Винище" до Брацигово,
Калугеровски манастир "Св. Никола" до Пазарджик,
Квартал Вароша в град Брацигово, област Пазарджик,
Крепост-град местността Градот, Ракитово-Велиград,
Крепоста Перистера до Пещера,
Крепостта Цепина край град Ракитово и Велинград,
Крепостта от XII век Ватрахокастрон край Брацигово,
Къща на Васил Петлешков в град Брацигово,
Местността Трънова лъка край Септември и Варвара,
Музей На Брациговската Възрожденска Строително ,
Неолитно селище от IV в. пр. Христа край Ракитово,
Орнитологично място Бесапарски ридове, Пазарджик,
Панагюрище - по пътя към българската Голгота,
Пещера Лепеница край град Велинград, България,
Резерват "Купена" край Пещера в планина Родопите,
Рида Алабак Божовец-Западните Родопи,Чепинска река,
Родната къща Александър Стамболийски крайСептември,
Славееви скали край Велинград-Ракитово-Цигов Чарк,
Стражева крепост Пелевата кула, Ракитово-Велинград,
Фотенския водопад до Цигов Чарк и Батак в Родопите,
Църквата "Свети Димитър" в Паталеница-Пазарджик ,
Чепинската котловина край СПА курорт Велингра,
Читалище „Трендафил“ в град Брацигово
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

България-курортен град Велинград област Пазарджик

 Велинград е разположен в западната част на Чепинската котловина, в близост до условно приетата граница между Родопите и Рила. Градът е образуван от сливането на три села - Чепино, Лъджене и Каменица през 1948 година. Сега те са трите основни квартала във Велинград. Името си носи от героичната партизанка Вела Пеева, която участва в антифашисткото движение. При засада от жандармерията тя жертва живота си в местността "Бялата скала" високо в планината в края на март 1944 год.

През 2008 година Велинград е обявен за „СПА-столица на Балканите“ след церемония проведена на 7 юли 2008г. Тогава Велинград получава отличието на Балканския алианс на хотелиерските асоциации. В града има над 80 минерални извора. Само през 2008 г. над 500 000 души са туристи са посетили Велинград от Великобритания, Русия и много други държави от Европа.

Климат

Градът има планински климат. Намира се в европейско-континенталната климатична област, на границата с континентално-средиземноморската област. Лятото е прохладно и краткотрайно, а зимата — мека и продължителна. Валежите са сравнително малко. През пролетта и началото на лятото са по-обилни, в края на лятото и есента е по-сухо. Снеговалежите са достатъчни и задържането на снежната покривка е продължително (до 150 дни). Снежната покривка е устойчива и дебела.

История

Велинград е разположен в центъра на Чепинската котловина, в най-хубавата част на Западните Родопи. Легендите разказват , че по тези земи някога е живял Орфей. Предания твърдят, че този родопски край е дал титаничната сила на Спартак- водачът на въстаналите роби в древния Рим.

Културните пластове дават основание да се твърди, че Чепинския край е обитаван от тракийски племена през 5-ти и 6-ти век пр.н.е. Най-трайни са следите от племето беси - открити са могили, некрополи, стени от селища и крепости. През 46 г. римляните завладели Родопите. Така започва един смесен трако-римски период, който продължава до идването на славяните. За римската култура в този край говорят археологическите находки от селища и укрепления в местностите “Биволичино дере” и “Ремово”. Това са останки от глинени тръбопроводи за минерална вода, от настилки за пътища, от укрепления, мраморни плочи, монети и т. н

В началото на VI век Чепинският край е бил населен със славяни. Според проф. Петър Петров и проф. Дринов тук е живяло племето “драговичи”. Славяните възприели много от обичаите, нравите и културата на траките, като им предали свои характерни черти. По късно към славяните се прибавили и българите.

Чепинската котловина е присъединена към българската държава при хан Маломир, а неговият наследник Пресиян включва в пределите й цялата родопска област. От това време са останали следи от укрепления в местността “Стража” – на 2.5 км източно от града в местността “Градот” – на 2 км северно от Велинград.

Балнеология:
Велинградска община е изключително богата на минерални извори, подходящи за лечение на различни заболявания. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България. Общият дебит на 80-те минерални извора е 170 л/сек. Във Велинград са изградени 7 балнеолечебници.

Балнеологичното отделение към Курортната поликлиника предлага използването на минерални води от термалните зони на кв. Лъжене, Каменица и Чепино.

Велинградския термоводоносен басейн е един от най-големите и сравнително добре проучени в цялата южнобълг. термална област. Минерални води на Велинград в количествено и качествено отношение съчетават едновременно курортните възможности на водите в Хисар. Баня, Пловдивско и Нареченски бани. Минералните води във Велинградска община са:

Минералните води са азотни, натриеви, флуорни, с променлив анийонен състав и минерализации, както и с голямо разнообразие на редки и разсеяни елементи. Водоизточниците са групирани в 4 хидротармални находища Чепно, Лъжене, Каменица, Драгиново. В разположението им съществува температурна и геохим. зоналност. От юг на север нараства температурата, солното съдържание, количеството на сулфатите, натрия, флуора и силициевия двуокис.Проучванията на въздействието им върху организма показват техните лечебни свойства на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания и неврози, гинекологични заболявания, хипертнонична болест, бъбречно-урологични, стомашно-чревни, дихателни и др. заболявания

Минералните води на Чепинската котловина, в голяма част (ок. 80%) са съсредоточени във Велинград. В квартал.Чепино се намира един от най-големите термални извори в страната с дебит над 70 л/сек. Водите са алкални (карбонатни, сулфатни, натриеви) и флуорни с най-ниска минерализация. Отличават се с повишена радиоактивност 70-80 емона. Съдържат сравнително повишени концентрации на волфрам, сребро и др. По състав водите са предимно флуорни, от микроелементите присъстват антимон, индий, арсен. Най-горешите мин. води с темп. до 91°С са в кв. Каменица - хидрокарбонатни. натриеви, флуорни , силициеви, с по-висока минерализация. Някои води имат хидросулфиди; съдържат стронций, волфрам, галий, антимон, арсен и др.

 Забележителности

Клептуза

Сред най-забележителните, романтични и тайнствени кътове на Велинград е изворът Клептуза, а едноименният парк с двете си езера е един от символите на града. Той се намира в квартал Чепино, който е една трите термални зони във Велинград. Клептуза е най-големият карстов извор в страната, като всяка секунда от него извира до 1200 литра студена вода.

Крепостта Цепина

На 18 км. източно от Велинград в землището на село Дорково, община Ракитово се намира старата българска крепост Цепина, столица на деспот Слав. Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най-високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м.

 

Транспорт:

От областния център Пазарджик Велинград се намира на 49 км, а от Пловдив на 85 км. Разстоянието между София и курорта е 133 км.
На 31 км северно е гара Септември - от нея започва теснолинейна линия за Велинград. Чрез железопътна линия и шосе курортът е свързан на север със Септември и Пазарджик, на изток с Ракитово, Батак, Пещера и Доспат, на запад през Юндола и Куртово с високопланинската олимпийска база "Дружба", както с Юндола и Якоруда, а на юг със Сърница. Добре маркирани пътища отвеждат до десетки исторически и природни обекти, даващи за приятен отдих и отмора.

 Население:      25 451

Надм. височина:      755 m

Пощ. код:         4600

Тел. код: 0359

 

Официален сайт: http://www.velingrad.bg

 

ВЕЛИНГРАД - информационен център за малък и среден бизнес

гр. Велинград 4600, пл. "Свобода", тел.: 0359 / 5-16-67, 0359 / 5-85-31, факс: 0359 / 5-84-51

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com