Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Ямбол, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

регион Софийската котловина, хотели, България


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа


област: Перник, хотели, къщи, вили за гости, под наем, Софийски регион, хотели, къщи, вили за гости, наем 
 
 
 
 
 забележителност
Батановският манастир край град Батановци,България
Беловодският манастир „Св. Георги”край град Перник,
Велиновски манастир Света Богородица до град Трън,
Владайски манастир Света Петка в град София,
Власинското езеро до Трън,
Връх Китка в Завалска планина, България,
Връх Любаш-Момин двор, Любаш планина, България,
Връх Тумба в планина Черна гора, България,
Калкаският манастир Св. Петка край Перник,България,
Манастир Свети Никола до с. Ребро-с. Кривонос,
Манастир Свети Николай Мирликийски Чудотворец,
Пернишкият манастир „Св. Пантелеймон” ,България,
Пещера Духлата село Боснек, община Перник,
Подгумерски манастир свети Димитър до Нови Искър,
Природен парк Небесните пасбища до Правиц,
Радомирският манастир Възнесение Господне България,
Студенечкият манастир „Св. пророк Илия” Пернишко,
Трънски манастир Свети Архангел Михаил до гр. Трън,
Язовир Ярловци до Трън
 местност

България -Софийско поле

 Софийско поле е традиционното народно име на Софийската котловина. То се намира в западната част на страната. В него се намира столицата на България София.

Котловината с площ 1180 кв. км и размери 75 км с посока северозапад – югоизток и ширина от 5 до 20 км е най-голямата от Задбалканските котловини. Средната й надморска височина е 550 м.

На север и североизток котловината е оградена дяловете на Стара планина - Софийската планина и Мургаш. От юг се редят планините Вискяр, Люлин, Витоша, а от югоизток към изток са Лозенската планина и Вакарелската планина, които са части от Средна гора. На запад се се намират Сливнишките височини, прочути с историческата победа през Сръбско-българската война през 1885 г.

 

При геоложкото си оформяне Софийското поле течението на река Искър е било препречено от издигащата се по същото време Стара планина и цялата котловина се превърнала в голямо езеро. На това се дължат глино-песъкливите почви, които я покриват. За милиони години Искър си пробил път през Балкана, но и досега в Софийското поле и покрайнините на София има голям брой езера и блата. По-големите от тях са край Чепинци, Челопечене, Негован, Казичене, Долни Богров и Враждебна. В някои от тях чрез зарибяване или по естествен път в тях са разселени ценни видове, като шаран, толстолоб, бяла риба, щука. Бреговете изобилстват с шавари и тръстика.

 

Минерални води

Софийската котловина е богата и на минерални извори, известни още от тракийската и римската епоха. Те се намират в самия град София и околностите й както и в Горна баня, Панчарево и Банкя, където са създадени условия за балнеоложко лечение и туризъм.

 

Климат

Софийската котловина, респективно разположеният в нея гр. София, имат умереноконтинентален климат. Средната годишна температура на въздуха е 10,2° C. Максимумът се измерва обикновено през юли, а минимумът – през януари. Котловинният релеф и сравнително голямата надморска височина налагат отпечатък върху климатичните условия на котловината особено през зимата. Въпреки че районът е разположен южно от Стара планина и до известна степен е защитен от североизточни нахлувания, зимата тук е твърде студена - средната температура през януари е от -2 до -3,5°С.

 

Полезни изкопаеми

В Софийската котловина има находища на лигнитни въглища - Софийски въглищен басейн, които се намират близо до населените места с.Балша, с.Кътина и гр.Елин Пелин. Част от Софийския въглищен басейн е и находището на лигнитни въглища в землището на с.Храбърско - Храбърски въглищен участък, който е в експлоатация.

 

Природа

В миналото Софийското поле е било покрито от тревиста растителност и крайречни гори около Искър и езерата. Урбанизацията, започнала още през римския период и особено засилила се през миналия и настоящия век, практически е заменила естествената растителност с изкуствени селскостопански и паркови насаждения. Благотворно влияние върху климата оказват горите по съседните планини и обширните софийски паркове.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com