Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Бургас, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

регион Долината на река Струма, хотели, България


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа

наляво
наляво
надясно
надясно


 
 
 
 
 
 забележителност
 местност

България-Долината на река Струма

 Река Струма е най–голяма река в западната част на България. Водосборният й басейн е 10 800 кв. км. Тя извира от Витоша малко под Черни връх, тече първо на запад, после завива на юг и след село Кулата влиза в територията на Гърция, завива покрай южните склонове на планината Беласица и се влива в Бяло Море.

Дължината на Струма до границата ни с Гърция е 290 км като в долината й са изградени 56 изкуствени езера, сред които големите язовири Студена, Пчелина и Дяково.

Най–големите й притоци са реките Струмешница, Драговищица, Джерман, Пиринска Бистрица и Рилска река.

От изток долината на Струма е оградена от величествените планини Рила и Пирин и левите притоци й притоци извират от най–високите им части. Те се подхранват от обилните снегове и дъждове. За тях е характерно, че са изключително чисти, пълноводни са през лятото и по-маловодни през зимата.

От запад на долината се издигат планините Беласица, Осогово и Огражден, които сравнително отскоро започнаха да се превръщат в желани туристически дестинации. Традиционен вид туризъм за този район е ловният.

 

Минерални води

Изключително природно богатство на долината на Струма са минералните извори. Може де се каже, че всеки град е балнеоложки курорт: Кюстендил, Невестино, Сапарева баня, Благоевград, Сандански, Рударци, Рупите. В Сапарева баня изригва единственият гейзер в Континентална Европа.

 

Културно-исторически центрове

В северната част на района е Кюстендил - един от най-древните български градове и известен като балнеоложки курорт още от античността. Градът впечатлява с множеството си паметници, запазени още от римско време и Средновековието. Околностите му са известен като “Овощната градина на България”.

Най-големият град в района е Благоевград. Има няколко университета, които му придават изключително младежки облик. Градът е разположен в подножието на Пирин.

Следва изключително красивото Кресненско дефиле и град Сандански. Тук е роден Спартак - водачът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя. Градът има славата на най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа.

Най-южният град е Петрич, живописно разположен в долината. Недалеч от него е местността Рупите, богата на лековити термални извори, която според прочутата пророчица Ванга е наситена с особена космична енергия. В местността е вулканичният хълм Кожух, защитената местност Рупите и храмът на баба Ванга "Св. Петка".

 

Воден туризъм и риболов

От хилядолетия Струма е притегля рибарите поради богатствата си от риба, а намаляването на индустриалното производство в региона възвърна чистотата на водите. Особено привлекателни за рибарите са многобройните язовири и микроязовири.

През последните години реката се превърна в международно известен център за рафтинг и други видове воден туризъм.

 

Винен туризъм

Това е най-топлия и специфичен лозаро-винарски район на България. Той е разположен в най-южната част на страната и е значително повлиян от топлите въздушни течения по долината на р. Струма. Хълмистите терени, сравнително бедните почви, високите годишни температури и сухия климат като цяло определят сортовете, които могат да се отглеждат - почти изключително червени сортове. Разпространени са Мерло, Каберне совиньон и Широка мелнишка лоза, който е емблематичен за района от дълбока древност. Това е екзотичен и много специфичен винен сорт.От него се произвеждат вина, които след продължително отлежаване при подходящи условия в присъствие на дъб развиват уникален характер. Като цяло червените вина от този район са с южен характер - наситен цвят, интензивен сортов аромат, висока плътност, богати на танини и значителен потенциал за многогодишно отлежаване. Водеща роля в района с качествените си вина със осбствен характер има винарната в Дамяница.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com