Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Габрово, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Годечки девически манастир „Свети Дух” обл.София


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен


област: Софийски регион, хотели, къщи, вили за гости, наем

община: Годеч, хотели, България регион
 
 град
 
 
 
 

България-Годечки девически манастир „Свети Дух” област София край град Годеч

 Годечкият манастир се намира в западния край гр. Годеч близо до българо-сръбската граница на 46 км северозападно от София. и на около 100 м от пътя, свързващ Годеч с град Драгоман.

Годината, в която е основан Годечкият манастир "Свети Дух", не е известна, но долината на река Нишава е приютявала много църкви и манастири още от средновековието. Районът около Годеч е представлявал голям религиозен център по времето на Второто българско царство и ранните години на Османско владичство и е бил част от т.нар. Софийска Мала Света гора. Сегашният манастир е построен върху основите на две църкви, изкопани през 1921г.

Годечкият девически манастир е действащ, като за него от 1983г. се грижи една жена - Флора Накова, въпреки че не е монахиня. Манастирът разполага с две църкви. Църквата "Свети Дух" е по-стара и по-голяма, а църквата "Свети седмочисленици" е построена от печени тухли през периода 1951-1952г. Тя има иконостас в традиционен стил, като иконите са рисувани от Милети Божинов през 1951г. През 1995-1996г. е построена двуетажна жилищна сграда с 5 стаи, просторна трапезария и тухлена ограда.

До Годечкия манастир се стига по пътя от София до Берковица, като отбивката за гр. Годеч е в ляво преди Петрохан. За да се стигне до манастира се влиза в Годеч, и на по-малко от километър от началото на града има табела наляво към Драгоман и Калотина, която се следва. Излиза се от града по посока към Драгоман и на около 1.5км вляво е отбивката за манастира, която е обозначена. До манастира може да се стигне и по пътя от София за Калотина, като се отбивката към Годеч е при гр. Драгоман.

Телефон за връзка: 0729/2363, 0898/495566

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com