Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Защитена местност Козница в Родопите

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Защитена местност «Козница» в Родопите край град Кричим

 Козница е защитена местност в Родопите. Намира се в землищата на град Кричим и село Скобелево. Обявена е за защитена през 2008 г. Релефът на района е силно насечен, с височинна амплитуда близо 1500 м, защитената местност покрива площ от 6501,5 дка.

В защитената местност се опазват няколко културни-исторически забележителности. В нея са открити са останки от древни крепости и пострайки. През последните години по тях работят археолози. Открити са останки от тракийско светилище, в което са намерени ценни находки като керамични съдове и други. Открити са голям брой скални гробове, гробове, всечени в скалата.

 

Някои от забележителностите на защитената местност включват:

·       Каньонът на Козница и маршрутите, минаващи по дъното и склоновете му

·       Най-старото местообитание на диви кози в Родопите и точки за наблюдението им

·       Най-дебелата ела в България

·       Най-голямото находище на Родопски силивряк - цветето, което не умира

·       Царството на скорпионите

·       Находището на Nemoptera sinuata - най-необикновеното насекомо в България

·       Тайнствените скални гробове

·       Най-голямата каскада от водопади в Родопите

·       Местата с панорамни гледки

·       Мечата бърлога при Тракийската крепост

 

Основната задача на в защитената местност е опазването на обширните вековни гори, които се намират в него. Ниските и средни части на резервата са покрити с вековни букови гори. Горските площи са изградени освен това от бял бор, обикновен смърч и обикновена ела по високите места. Най-популярното дърво е Голямата ела, която има обиколка на ствола - 1,5 м на височина близко 6м.

Голямото разнообразие в релефа и растителния свят е предпоставка за голямо разнообразие във фауната на района. От копитните бозайници, най-голям интерес представлява дивата коза. В Козница е съхранена сравнително голяма популация от този вид.

Характерни за резервата са кафявите мечки, чиито брой е значителен. Правят се специални усилия от управлението на резервата да бъде запазена популацията от мечки, защото техния брой в България постепенно намалява.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com