Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Габрово, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Етнографски комплекст "Стария Добрич".България

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-Етнографски комплекс „Стария Добрич”

 Етнографски комплекс Старият Добрич се намира в град Добрич, в централната част на града. Комлпекса се намира на някогашната Одун чаршия. В миналото занаятите са заемали важно място в стопанския живот на Добрич, обусловено от богатия на суровини район, от многолюдните села, както и от факта, че от създаването си градът е важен административен, стопански и културен център.

 Комплексът е създаден през 80-те години на двадесети век с цел да се запази връзката между модерното бъдеще и старите традиции на предците ни. Комплексът е изключителен поради факта, че се е запазил в епохата на модерните технологии, където човек може да се докосне до историята на един народ, да разгледа и да вземе участие в дейностите датиращи назад във времето.

 Етнографски комплекс Старият Добрич представлява музей на открито с над 35 работилници, в които и до днес работят потомствени майстори, които пресъздават бита и поминъка на населението в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Много разнообразни занаяти се предлагат пред очите на минувачите и туристите решили да посетят комплекса. Може да видите: плетачество, дърворезбарство, стругарство, терзийство, златарство, везбарство, ковачество, грънчарство, тъкачество, бъчварство. Най-разпростаранено в комплекса е бозаджийството, бозата приготвена по стара българска рецепта, до бозаджийницата се намира мястото от където ще си купите топъл геврек също приготвен по стара българска рецепта.

 В комплекса също има кафене, където може да опитате чаша традиционно турско кафе и приготвеното бяло сладко на пясък. В комплекса има кръчма, където може да опитате вкусни ястия от българската национална кухня и да се насладите на приятната атмосфера.

 На територията на етнографски комплекс Старият Добрич се намира изложбена зала, представяща възстановка на училище от 19-ти век. В Етнографския комплекс се намира и часовниковата кула, която е реставрирана и се е превърнала в символ на възрожденския град.

 Етнографски комплекс Старият Добрич е едно от любимите места за местните, както и за всички чуждестранни посетители. Зад бетонните зидове на модерният и лъскав град се крие историята и традициите на нашите прадеди. 


В рамките на комплекса има също и кръчма и хан за почивка, които ще ви предложат вкусни ястия от традиционната българска кухня и приятна атмосфера за разпускане.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com