Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Враца, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къщата на чорбаджи Димитрак в град Хасково

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 България-Къщата на чорбаджи Димитрак в град Хасково.

 Къщата на чорбаджи Димитрак е една от най-старите в Хасково. Строена през първите десетилетия на 19 в., тя смело показва повишените естетически изисквания и стремежи на замогналите се хасковски занаятчии и търговци. Впечатлява с майсторския си строеж, изящните художествени дърворезби и оригинални елементи.

 

 Къщата на чорбаджи Димитрак в Хасково е строена в началото на ХІХ век. Тя е свидетелство за замогването и нарасналите възможности на хасковските занаятчии и търговци.

Къщата е изградена в характерния за периода асиметричен стил и има Г-образно разположение на стаите. При строежа и обзавеждането не са били пожалени средства за стабилния градеж, за изящни художествени дърворезби и оригинални декоративни елементи.

 

Под обширния чардак се открива достъп към три помещения: - голяма долна жилищна стая, кухня с огнище и долапи.

В гостната стая с изкусно резбован таван от два цвята дърво има алафранга с долапи от двете страни. Сходен е и интериорът на една от малките стаички. Таванът на салона е дървен, с апликирани ленти, образуващи ромбове. Прозорците са украсени с прекрасна дърворезба - единствена по рода си в целия град. Като цяло вътрешната уредба може да се оцени като една от най-красивите запазени в старите къщи на Хасково.

 

Днес в къщата на чорбаджи Димитрак се помещава Детската градина по изкуствата в Хасково

 

Адрес:
гр. Хасково 6300
ул. “П. Берковски” №7
Детска градина по изкуствата
Е-mail адрес - kids_art@mail.bg

Тел. 038/ 62 27 43

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com