Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област София, бизнес, СПА, хотели, апартаменти под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Биосферен резерват Камчия облас Варна

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 

България-Биосферен резерват "Камчия" край град Варна

 

Биосферният резерват „Камчия” се намира в долното течение и покрай устието на река Камчия на брега на Черно море.

"Камчия" е обявен за резерват с цел да се запазят самобитни лонгозни гори, с участие на бряст и ясен, както и находища на бяла и жълта водна лилия, блатно кокиче, дива лоза, блатна перуника, битински синчец, лютиче и др., богата и разнообразна фауна.
Лонгозните гори по долното течение на р. Камчия са уникална растителна формация от крайречни горски съобщества, възникнала върху алувиално-лиманни наслагвания в условия на периодични заливания при високи речни води. Общата площ на резервата сега е 842,1 ха.

Резерват "Камчия" е обявен за защитена местност на 04.09.1962 г. През март 1977 г. е включен в списъка на биосферните резервати по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Неподражаемо разнообразие на природата в резервата привлича множество любители на природата. Все по-популярен става фото ловът.

 

Растителност

В резервата се срещат над 40 дървестни и храстни вида, сред които преобладават полският ясен, рядкосрещаният бряст, леани, брашляни и др. В трудно достъпните за човека блатисти части и лимани на резервата царстват изключително редките и записани в червената книга блатно кокиче, бяла и жълта водна лилия.

 

Животински свят

Животинският и птичи свят е интересен и разнообразен. Резерватът се населява от 39 вида риба и 156 вида птици, които са намерили своята екологична ниша в резервата. Любителите имат възможност да зърнат и при късмет да снимат морския орел или бухала, черния щъркел или чаплата.

 

Туризъм

За търсещите среща с дивата природа се предоставя рядката възможност за разходка по една от най-красивите реки в Европа - Камчия. Навътре по реката се навлиза с лодки и попадайки сред обградените от дива увивна растителност брегове, ще изпитате усещането, че се намирате в джунглите на Амазонка. Но вместо кръвожадни людоеди, посетителите ги очаква гостоприемно рибарско селище. Там ще чуете стари истории и ще имате възможност да опитате от забележителната рибена чорба и други морски деликатеси. След разходката из резервата можете да се насладите на почивка по прекрасните плажове по крайбрежието край устието на река Камчия.

 

Режим

В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на:
1. охрана;
2. посещения с научна цел;
3. преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел;
4. събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възстановяването им на други места в количества, начини и време, изключващи нарушения в екосистемите;
5. потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени над 25 на сто вследствие на природни бедствия и каламитети.

 

За контакти и допълнителна информация

Адрес: РИОСВ, гр. Варна, ул. Ян Палах № 4, ет.3, п.к. 9000
Тел.: +359 (52) 634581
Факс: +359 (52) 634 593
e-mail: riosv-vn@mbox.contact.bg Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Интернет страница: www.riosv-varna.org

 

                      

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com