Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Софийски регион, хотели, къщи, вили за гости, наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Храм ”Света Троица” с. Пролом община Карлово

 регион
 
 град
 село
 
 
 

Българиа -Храмът”Света Троица” село Пролом се намира в средата на селото, пред който на големия селски мегдан в миналото на малки и големи празници се извивали кръшни хора от млади и стари.
Храмовата сграда е с красив външен вид. Средна големина, еднокорабна с една абсида и един престол посветен на „Света Троица”. Стените са зидани от ломен гранитен камък с дялани ъгли. Подът е покрит с мозаични плочи. Зад престола в олтара има старинно разпятие Христово с предстоятелите до него. Иконостасът е най – величествената част от храма. Иконите в храма също имат голяма художествена стойност. Изографисани са от зографи от Дебърската живописна школа. На свода в църквата има изработен високо художествен стенопис”Господ Саваот”, придавайки мистично настроение и вдъхновение на всеки, който прекрачи свещения праг.

Появата на иконата

През 2000 год. църковното настоятелство под председателството на иконом Методий Минчев и активното съдействие на кмета на селото беше извършено изографисване на стенописи върху голите стени на храма. Преди да се започне рисуването на свещените образи по стените се получи едно необикновенно явление. Върху една от стените на храма, без всякаква човешка намеса се появи образа на Божията майка, който и до сега свидетелства за необикновенното явление. Събитието стана в края на вътрешния ремонт. След като беше свалена мазилката до камък и се положи нова, на 50 см. От пода по протежениеу на цялата северна стена и когато тази мазилка изсъхна се появи образа на Божията майка. За всичко това беше осведомен тогавашния Пловдивски митрополит Арсений. Той посети храма на 12.11.2000 год. заедно с кмета на гр. Карлово Желязко Домусчиев. Дядо владика остана учуден от това необикновенно явление. След цялостното изографисване на храма, църковното настоятелство и неговия председател вдъхновени от всичко, което се случи положиха основите на нова , изящна и великолепна камбанария, която вече е довършена.
Средствата бяха дадени от Пловдивската Света митрополия и от Дирекция по вероизповеданията при Министерски съвет.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com