Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пазарджик, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Църква "Света Богородица" град Пазарджик

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-Катедрална църква "Света Богородица" град  Пазарджик

 

 

Храмът „Успение на Света Богородица“ се намира В Пазарджик, в близост до моста на река Марица. Църквата е построена през 1836-1837 г. Легендата гласи, че някога мюдюрът (турски - управител на малък град) е позволил българите да си построят църква, но тя да е голяма колкото волска кожа и не по-висока от джамията. Но те пък разрязали кожата на малки лентички и направили с тях върху земята фигура, която да изглежда като пода на църквата. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки. Друг любопитен факт е, че по-голямата част от църквата е вдълбана в земята,заради условието на мюдюрът относно височината. Няколко пъти опожаряван и разрушаван той е завършен в този си вид през 1837 г.
Иконостасът на храма представлява уникална дърворезба под егидата на ЮНЕСКО. Изработен е от майстори на дебърската школа, начело с Макрия Негриев Фръчковски, чийто гроб е пред олтара на храма, материалът е орехово дърво.
Стенописите са направени от представители на Самоковската школа, а има икони дори от Станислав Доспевски. В църквата има и чудотворна икона, за която се твърди, че лекува. Иконите на църквата датират от различно време. Някои от тях са отпреди 1837 г. Най-старата - св. Дионисий - е от 1814 г., а най-новите са от 1914 г. Една от най-хубавите и ценни икони е иконата на Св. св. Кирил и Методий, рисувана от Станислав Доспевски през 1860 г., чието копие се пази в Националния исторически музей в София.
Храмът днес е трикорабна псевдобазилика с три портала: централен — на св. Богородица, ляв — на св. Харалампий, десен — на св. Мина, и два параклиса в женското отделение - св. Архангел и св. Николай.
Сградата е масивна, изградена от розов риолит.

 

Успение на Света Богородица (Успение Богородично) се празнува на 16 август.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com