Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Църква „Света Петка Стара” в град София





 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Църква „Света Петка Стара” в град София

 

Църквата е от 13 век; строена е между 1241 и 1257 г., вероятно като дворцова църква, от севастократор Калоян - тогавашният управител на София както гласи надписът в църквата. Един от входовете на "Св.Петка Стара" излиза на съвременната улица "Цар Калоян", която е запазила посоката на античната улица, минавала на това място. Тук са разкрити останки от късноантичния дворцов комплекс на император Константин Велики, построен от него по времето, когато е резидирал в София (днес под основите на сградите на хотел "Рила" и бившия "Кореком"). За този дворцов комплекс се предполага, че е служил и като градска резиденция на севастократор Калоян. На 20-тина м от "Св.Петка Стара" на същата улица се намира и параклисът "Св.Николай Мирликийски", вероятно също изграден от севастократор Калоян като малка семейна църква в градския му дом.

При превземането на София от османските войски църквата "Св.Петка Стара" е разрушена (1386) г.. Не е известно кога е възстановена със средства на местното българско население, но се знае, че в 1578 г. тя отново е действаща. За това споменава известният пътешественик Стефан Герлах в дневника си при преминаването си през българските земи. През 1930 г. "Св.Петка Стара" е вградена в новата сграда на Софийската митрополия като е запазен старинния ѝ вид.

Обявена е за архитектурен паметник на културата.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com