Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Враца, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Часовникова кула град Габрово

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Часовникова кула град Габрово

 Една от най-ярките архитектурни забележителности от времето на Възраждането, които ще ви очароват в Габрово, е Часовниковата кула, която се издига в центъра на града.

Построена е през 1835 г. по времето, когато в Габрово се открива Първото българско светско училище. Градската часовникова кула е издигната с труда на габровци и средствата на градския еснаф само за шест месеца. Състои се от три части, като долната е с формата на квадрат, средната част е осмоъгълна призма, а горната и последна част представлява осемстенно тяло, което завършва с купол. Кулата е с височина 27,70 м., което я нарежда сред най-високите часовникови кули от това време.

Майсторите, които са съградили това уникално творение, не са известни, но легендата за това как е получено разрешението за строежа на такава висока сграда по време на османското робство се помни и днес. Според нея главният майстор на кулата отишъл при турския владетел и му казал, че часовниковата кула ще бъде изградена за възхвала на Аллах и на върха й ще грее османският полумесец, който ще се вижда отдалеч. Така българите получили разрешение и наистина на върха на кулата сложили полумесец, но прободен с пика, която станала символ на свободата. За съжаление пиката е ударена от гръм през 1920 г. и изгаря.

Циферблатът на часовника е поставен през 1882 г., а през 1902 г. е заменен с по-голям. Часовниковият механизъм е изработен от габровския майстор Иван Сахатчията. Интересно е да се знае, че до началото на XX век часовете са се отчитали само с ударите на камбаната, като механизмът се е задвижвал от две тежести от по 30 кг., които били свързани посредством телено въже.

Камбаната на часовниковата кула е доставена от Виена и е монтирана на 1 юни 1835 г. В основата на кулата ,точно под герба на града, струи чешма, от която можете да отпиете бистра планинска вода.
През 1965-1967 г. кулата в Габрово е реставрирана, а от 1959 г. е обявена за паметник на културата. Часовниковата кула се намира в самия център на града, съвсем близо до Дечковата къща и църквата „Света Троица”.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com