Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Пещера Утробата община Кърджали

 регион
 
 град
 
 
 
 

 

България-Пещера Утробата край град Кърджали

 

Пещера Утробата (наричана също с латинското име Вулвата), в която е открито тракийско светилище се намира край с. Ненково Кърджалийско.

Пещерата представлява естествен хоризонтален процеп в скалата дълбок 22 метра, който е бил допълнително изсечен от човешка ръка. Височината на дупката е 3 метра, а ширината - около 2,50 м. Вътре прониква достатъчно светлина. Цялата пещера е оформена буквално като женски полов орган като приликата е шокираща  и отговаря напълно на описаните от известния ни траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.

Уникалният храм се намира на около 20 км от Кърджали, в скалистата местност Тангардък кая. Там са едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи. Пещерата със светилището е открита и публикувана през април 2001 г

Учените доказаха, че първоначално кухината е била карстова и дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. Във вътрешния южен край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката. Височината на дупката е 3 метра, а ширината - около 2.50 м, като вътре прониква достатъчно светлина.

За уникалното съоръжение от времето на траките проф. Николай Овчаров пише, че точно на обед през нарочно изсечен процеп на тавана във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка.

Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата. В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания.

През февруари или началото на март слънцето минава на такова ниво, че лъчът се уголемява до 22 м и влиза точно в дупката на олтара. Там слънчевият фалос се задържа с леко трептене минута-две. Това невероятно явление, символизиращо оплождане, е заснето от пещерняка Гумаров с видеокамера. То може да се види само веднъж в годината, точно в 12 часа. Денят, в който се разиграва това чудо, още не е известен на учените, защото водачът пещерняк не е запомнил точно кога е бил в пещерата. Вървейки от изток на запад, слънцето постепенно влиза в малкия скален процеп под формата на продълговат лъч. Колкото повече заревото отива на запад, толкова повече лъчът се увеличава.От пещерата струи вода, която се събира в малък басейн в подножието й. Иначе районът на с. Ненково е абсолютно безводен. Водата в пещерата-утроба се просмуква от скалата и не пресъхва никога. В религията на траките (орфизма) култовите места са винаги на връх в планината, в пещера с течаща вода в нея. Пещерата е за траките символ на утробата, зачатието и възраждането на живота. 

Според древните автори именно в такъв орфически храм на остров Самотраки посветените неженени мъже извършвали своите сексуални обреди с тракийските момичета. В околностите на пещерата-утроба извира река Перперешка, а Перперикон отстои на около 20 км по нейното течение.

 

 

Как да стигнем?

От горната част на Кърджалийският пазар, поемаме по кривите улички и преминавайки през живописната циганска махала в края на града, поемаме по посока От горната част на Кърджалийския пазар поемаме през циганската махала в посока с. Енчец, с. Дъждовница и хижа Боровица.

След с.Дъждовница, на един от завоите се открива внушителна гледка към голяма скална група, отрупана с тракийски скални ниши.

Стигайки х.Боровица, продължаваме 2 км нагоре по пътя до табелата в началото на пътеката. Оттам продължаваме пеша 40 мин. до 1 час по стръмна но добре оборудвана пътека.

А стигнем пещерата около обяд можем да изчакаме 12 или 13 часа (в зависимост от годишното време), за да видим как слънчевият лъч от пролуката при входа, доближава дъното на пещерата.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com