Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Софийски регион, хотели, къщи, вили за гости, наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Деветашка пещера край град Ловеч

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Деветашка пещера край град Ловеч

 

 

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина - 60 м. В нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи.

 Пещерата се намира в Деветашкото плато, централен Предбалкан, на десния бряг на река Осъм на около 2км от село Деветаки към 15 км от Ловеч. Тя е една от най-големите пещери в България. В нея се намира най-голямата пещерна зала в България с площ 21дка. Входът й има размери 55 х 35м. и води в просторна и висока зала, по тавана на която има 7 отвора, наричани от местното население "окна". На 200м. от входа пещерата се разклонява. Левият клон (дълъг 1,5км) има стъпаловидни езерца и рекичка с малки водопади. Този клон достига повърхността на платото. Десният клон (дълъг 0,5км) е сух. Пещерата е богата на сталактити, сталагмити и сталактони. Има и ледени форми - висулки, завеси. Обитава се от риби, раци, голи охлюви, паякообразни мокрици и др. Изследвана е през 1927г, 1950г и 1952г. Около входа на централната зала и началото на двата клона са разкрити 8м дебели културни наноси с находки от доста исторически епохи - палеолит, неолит, халколит, бронзова епоха, ранножелязна епоха и късножелязна епоха. Пещерата привлича много туристи с красивите си форми.

 В миналото пещерата е била засекретен военен обект. През 1950-те години е била използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни и до днес стоят близо до входа на пещерата. Според някои сведения, поради големината си тя е използвана за съхранение и на храни от държавния резерв и за разполагане на ракетни установки. В момента това е абсолютно невъзможно, мостът, водещ до пещерата е разрушен, разрушена е и жп линията към нея.

Достъпът до пещерата е по удобна пътека, която започва малко след отбивката от пътя Ловеч - Левски за село Деветаки. След моста има оформен паркинг в тревата, пътеката е в източна посока.

Пещерата е обявена през природна забележителност.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com