Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Хълмът "Стратеш" край град Ловеч.България

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Хълмът Стратеш  край град Ловеч

 Хълмът Стратеш се намира в източната част на град Ловеч. Това е един от най-красивите градски паркове в България и гордост за ловчанлии. Обхваща площ от около 1000 дка в североизточната част на града. Носи името на хълма, върху който е разположен. Името Стратеш вероятно идва от личното име Страти, често повтарящо се в Ловеч и преминало в Стратеш по подобие на Телиш, Радовиш, Мъглиж и др. Официалното откриване на парка става на 27 май 1964 г.

Там се намира Езерото, заемащо площ от 2 дка. Наоколо са оформени розариум, алпинеум и други красиви кътчета. На площадката при надвесената към реката скала, там, където през Освободителната война е била руска артилерийска позиция, е издигнат Белият паметник. В съседство са засадени дръвчета от екипажа на космическата станция "Съюз 33" - Николай Рукавишников и Георги Иванов и техните колеги Александър Александров и Алексей Елисеев при посещението им в Ловеч на 16 май 1979 г.

През 1977 и 2007 в парка са преместени и другите 12 паметника, посветени на битката за Ловеч през Освободителната война и препогребани костите на героите.

  • Черния паметник / обелиск от чугун / е в памет на загиналите 11 войника от 64 - Казански Пехотен полк.
  • 5 мраморни паметника на братските могили на руските войни от V- и Калужки Пехотен полк, VI- и Либавски Пехотен полк и II- а Артилерийска бригада при м. Сър пазар.
  • 3 мраморни паметника на братските могили на загиналите войни от VII- и Ревелски Пехотен полк и VIII- и Естляндски Пехотен полк при м. Червен бряг.
  • паметник на загиналия на 22 август 1877 г. командир на XI- и Псковски Пехотен полк, полковник Александър Кусов.
  • паметник на лекаря на XII- и Великолуцки Пехотен полк, Александър Лебедевски.
  • паметник на Ловчанския гражданин Цачо Шишков, загинал при отбраната на града на 15 юли 1877 г.

 Там е оформена асфалтираната Алея на българо-руската и българо-съветската дружба, по която отива до мемориала. Алеята е изградена през 1977 г. в чест на 100-годишнината от освобождението на Ловеч.

В източната част на парка е едно от най-посещаваните места - зоопаркът, който е втори по големина в България както по площ, така и по видове животни.

 

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com