Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Разград, хотели, къщи, вили за гости, Пчелина
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Пещера "Бориковска" край с.Смилян-Могилица-Арда

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

 

България-Пещера Бориковска в горното поречие на река Арда община Смолян

 

До пещера Бориковска се достига по екопътеката „Горното поречие на Арда – маршрут №2” Тръгва се от с. Могилица до с. Бориково (около 2 км), като първоначално се движите срещу течението на р. Арда да разклона за с. Бориково и по асфалтов път стигате до селото. Прекосявате селището с име на дъхави родопски борове, пресичате стария кльон (гранично заграждение, пазело държавната граница с Р. Гърция до 1989 г.) и следвате указателните табели, които по лъкатушеща планинска пътека ще ви отведат до скалния венец на пещера Бориковска.

Местните хора я наричат също „Червената пещера”, по името на една друга малка пещера над нея. При проучване е установено, че в нея живеел един екземпляр пещерен скакалец, два вида прилепи – остроух нощник и голям нощник и насекоми. Интересното е, че никъде досега в Родопите не са открити следи от пещерна мечка, а тази пещера е като че ли гробницата на всички животни. Жалко, че иманярите жестоко са разрушили костите и на много места са се превърнали в купчина кости и камъни, смесени с глина. Следи от пещерна мечка са били открити в средната част на Стара планина и предпланините.
При първо посещение на пещерата били намерени две парчета от керамика, едното с дръжка.
Изследванията датират още от 1968 г.

 Пещерата е разположена в Смолянския пещерен район, южно от село Бориково на 130 м относителна височина от речното легло на реката. Склонът е със западна експозиция, а входа се разкрива в основата на малък скален венец. Пещерата е с дължина 470 м, хоризонтална, без разклонения – канален тип. Средната височина е 3 м, но на места тя се движи от 5 до 7 м.
Бориковската пещера е най-старата пещера в района. Легенди разказват, че там имало големи хора – Римляни, но скелетите, които били намерени не били на хора, а на пещерни мечки. Тогавашният директор на училището намерил един голям зъб и чрез сп. „Родопски преглед” го занасят в София на Бончев. Той е ученият, който установява, че това са кости на пещерна мечка. По време на ледниковата епоха, пещерата е повторно наводнена и част от костите са разбъркани. В първата част на пещерата сякаш костите са подредени от човешка ръка – запазени са сегментите. Във вътрешната част има наслагани сегменти, мечешки следи.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com