Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Благоевград, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Крепостта “Кривус”общ.Ардино обл.Кърджали-България

 регион
 
 град
 
 
 
 

 

България-Крепостта Кривус край село Башево, община Ардино област Кърджали

 

Крепостта Кривус се намира в южната част на Родопите, разположена е на скален нос, на 2 км. от с. Башево и на около 100 метра над нивото на р. Арда, която обгражда крепостта от три страни. Тя е построена през 10 век, за да бъде защитаван районът около течението на река Арда в най-източните части на Родопите. Кривус е разположена на малко възвишение, но въпреки това от няколко страни я обкръжават дълбоки пропасти и е била трудно превземаема. На неголямо разстояние от Кривус е разположена средновековната крепост Патмос. От крепостта Кривус има значителни останки. Запазена е добре цитаделата (вътрешната крепост), която е с размери 50 м на 40 м. Сравнително запазени освен това са и бойниците и входът на крепостта. Стените на крепостта и днес се издигат на височина до 6 м., а дебелината им при основите достига до 2.50 м. Снабдявала се е с вода от реката посредством подземен тунел. При археологическо проучване на останките са открити монети и християнски символи. Има следи от останките на църква, която е била разположена в центъра на двора. Открити са също и множество оръжия. Крепостта се е снабдявала с вода от реката по подземен тунел.
За крепостта има информация в някои византийски хроники. За нея се споменава от византийският летописец Георги Акрополит. Летописецът разказва, че през войната в 1254г. българите за кратко време подчинили обширна територия и много градове край р. Марица. Те навлезли в Родопите и една след друга превзели крепостите край Пловдив - Стенимахос, Перущица, Кричим, Цепина. Нататък победоносната армия се изправила пред твърдините на Източните Родопи, чиито имена са известни от хрониките - тогавашния областен център Мнеакос, Перперикон, Устра, Ефраим, Кривус и Патмос. След драматични обсади паднали всички крепости с изключение на главния град Мнеакос, който, макар с полуразрушени стени, издържал атаката.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com