Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Варна, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Манастирски комплекс "Успение Богородично"Кърджали

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Манастирски комплекс "Успение Богородично" в град Кърджали

 Храмовият комплекс "Успение Богородично" се намира в гр.Кърджали, квартал Гледка. Той е едно от най-посещаваните напоследък свети места от туристи в страната. Комплексът е стопанисван и изграден благодарение на всеотдайността на небеизвестния отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската религия в Родопите.
В началото на ХХ век в кърджалийското село Джебироглар живеела бежанка от Беломорска Тракия на име Калина Кехайова. Веднъж насън и се появила Богородица, която казала, че в местност до селото трябва да бъде изграден храм и наречен на нейно име. Калина предала думите на Божията майка на своите съселяни, но никой не и обърнал внимание. Минало време и Калина още няколко пъти получила пророческия сън, докато Богородица не обещала да даде знак на селяните, ако започнат да строят храма. Така и станало – при първата копка в земята била открита завита на руло икона. Втората копка довела на повърхността лековитата вода на аязмо. Селяните, удивени от чудесата, построили на мястото дървен параклис. През 1938 година започва строителството на храм "Успение Богородично', а в строителните работи се включват и християни, и мюсюлмани.
През 1990 г. в храма е въведен отец Боян Саръев. 10 години по-късно му се присънва отново Божията майка, която му дала наставления на това място да бъде изграден манастирски комплекс, в който утеха да търсят християни от цялата страна. По думите на Богородица водата от кладенеца в двора била чудотворна и лекувала болести и рани.
За кратко време отецът и съпругата му организират строителството на едноетажна пристройка, която бива построена изцяло със средства от дарения. По-късно, пак със средства, дарени от известни бизнесмени, отецът купува и съседния парцел, където доразширява манастирския комплекс.
Днес комплексът разполага и с хотелска част. Тук отсядат не само поклонници, но и туристи, които искат да попият от мирната атмосфера в комплекса.

Кърджали, кв. Гледка

Телефон: 0361 62494

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com