Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Синагогата в град София


видове туризъм:
исторически, културен


област: София, бизнес, СПА, хотели, апартаменти под наем

община: Столична, Столична община регион
 
 град
 
 
 
 

Синагогата в град София

 Синагогата в София е разположена в самото сърце на българската столица. Тя е третата по големина в Европа след синагогите в Будапеща и Амстердам. Проектираният от австрийския архитект Груенангер в испано-мавритански стил храм наподобява виенската сингога, която е унищожена от нацистите. Синагогата в София е открита на 9 септември 1909 г., като на церемонията присъстват цар Фердинанд и царица Елеонора.

Един от най-красивите архитектурни паметници в София, Синагогата може да побере 1 300 поклонници. Централният й полилей тежи два тона и е най-големият в България. Централната синагога бе в процес на реставрация, която почти е привършила. Проектът е финансиран от българската държава и от Израел, както и от частни фондации и индивидуални дарения.

Независимо от огромния размер на сградата, на молитвите присъстват не повече от 50-60 души. Това от една страна се дължи на факта, че местната еврейска общност е малка, а от друга страна процентът на религиозните в нея е относително нисък. Въпреки това като резултат от възобновения интерес към миналото и към вярата на предците, сега все по-голям брой млади хора присъстват на молитвите. Разбира се, на големите празници в Синагогата се събират стотици хора, включително официални лица с нееврейски произход.

Еврейският исторически музей в София към Организацията на евреите в България "Шалом" се помещава в сградата на Софийската синагога от 8 май 1992 г. Той е своеобразно продължение на постояната експозиция "Спасяването на българските евреи 1941-1944", поддържана от 1968 г. до 1990 г., като неговата цел е издирването, опазването, изучаването и популяризирането на еврейското културно и историческо наследство в България. В постоянните експозиции "Еврейските общности в България" и "Холокостът и спасяването на евреите в България" са изложени фотодокументални материали и ценни колекции от печатни издания, ритуални и други предмети (датирани от 18 в. до 20 в.). Те запознават посетителят с юдаизма, еврейските празници, обичаи, традиции, начин на живот и култура. Музейната изложба следва историята на заселването и живота на евреите по българските земи и тяхното многовековно съжителство с българите от древни времена до "Голямата алия" след основаването на държавата Израел. Специално внимание е отделено на спасяването на евреите в България по време на Втората световна война на фона на трагичната съдба на шест милиона евреи, убити в Европа по време на нацизма.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com