Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пловдив, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Чирпанският манастир “Св. Атанасий”


видове туризъм:
исторически, културен


област: Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 

Чирпанският манастир “Св. Атанасий”

Чирпанският манастир “Св. Атанасий” се намира над село Златна ливада, на десния бряг на Стара река. Село Златна ливада от своя страна отстои на около 15км югоизточно от град Чирпан. Манастирът се издига на добре оформен хълм, като на отсрещния бряг на реката са намерени останки от стара римска крепост.

Манастирът “Св. Атанасий” се счита за най-стария манастир не само в България, а и на целия европейски континент. Смята се, че самият Св. Атанасий е основал обителта през 344г. след Христа. Малко след него са основани манастира “Кандида каса” в Шотландия през 360г. и два манастира, построени през 373-375г. в днешна Франция от Св. Мартин.

По това време Александрийският патриарх Атанасий посещава днешните български земи във връзка с провеждането на Вселенски събор в Сердика (343-344г.). Според житието на светеца, той отсяда по пътя близо до Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време ерес на арианството. Именно в онзи период Мизия и Тракия представляват една от основните арени на борбата между двете тогавашни течения на християнството. Освен това мястото е избрано и заради стратегическото му положение, тъй като се е намирало на основния път между Константинопол (днешен Истанбул) и Сердика. Не на последно място, близостта до важна крепост, чийто останки и до днес могат да се видят над манастира, както и до тракийски нимфей, също е изиграла своята роля. Смята се, че най-вероятно самият св. Атанасий е превърнал тракийското водно светилище в християнско – практика, често срещана в онзи период на преход към новата християнска вяра. На 50м от манастира може да се види и скалната постница на светеца и неговите последователи. Скалната дупка е била използвана за молитви и усамотение от монасите по време на пости.

Както и много други обители, Чирпанският манастир е бил многократно разрушаван и съграждан отново. Има безспорни археологически доказателства за неговото съществуване през Средновоковието, а според легенди Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби. По време на социалистическия режим манастирът първоначално е превърнат в овчарник, но по-късно отново е възстановен като монашеска обител. В началото на 80-те години на 20-ти век, самата Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира. Една от ценните нови придобивки на манастира е египетска икона на св. Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003г.

 Настаняване

Предлага се спане в стаи с баня и в такива без. Препоръчва се предварителна резервация, заради сравнително малкия брой места.

 Транспорт

До манастира се стига лесно по асфалтов път от Чирпан през село Златна ливада. В селото има указващи табели за пътя.

 Телефони

+359 896 961151  +359 896 961151  

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com