Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пловдив, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Парк за танцуващи мечки Белица в Рила

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

 

Рай за мечките в България

ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица – рай за мечките в България

ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица е открит през 2000 г. от ЧЕТИРИ ЛАПИ. Макар че обучаването на тези животни да танцуват е забранено в страната от 1998 г., през май 2007 г. все още имаше три регистрирани танцуващи мечки, държани в плен.

Щастливи сме , че от юни 2007 г. тези три мечки са приютени в нашия Парк. Официално това са последните три танцуващи мечки в страната!

През м. Януари 2009 г. бяха приютени и последните три танцуващи мечки от съседна Сърбия, като с тях общият брой на обитателите в парка вече е 27 мечки.

ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ осигурява на животните естествена среда, подходяща за вида им. Най-голeмият от типа си спасителен център в Европа - ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица – е разположен в Рила, на около 180 км. южно от София. След разширението си през 2003-2004 г., сега той се простира на 120 000 кв.м. планински терен. ЧЕТИРИ ЛАПИ спечели важен съюзник, когато Фондация Бриджит Бардо се включи във финансирането на проекта през май 2000г.

Спасителният център за мечки е разделен на седем обширни сектора, които осигуряват на бившите танцуващи мечки среда, много близка до естествената. Той предлага на обитателите си гъсти гори и хълмове за разходка, копаене и уединение, поляни и специално проектирани слънчеви места за почивка, широки басейни за плуване и бърлоги за зимен сън.

Информационният център на ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ има тераса, от която посетителите могат да видят целия район. Планирано е той да се използва за лекции и дискусии. В центъра се помещава и медицинска стая за мечките. Тя е снабдена със съвременно медицинско оборудване.

 Обитатели на ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ

27 мечки живеят в ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица. Бихме искали да ви представим три от тях: Виолета, Добри и Гошо.

Виолета е много подвижна и се наслаждава на живота си в ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица. Поради кожно заболяване тя има петна с опадала козина по тялото си. Това заболяване е резултат от дългогодишно измъчване и недохранване. Ние сме щастливи, че здравето на Виолета се подобрява, откакто тя бе спасена от ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Макар че Добри е сляп, той обича да скита из района търсейки храна, както и да лежи под дърветата. Той прекарва нощите в бърлогата си. За разлика от Виолета, този тъмнокафяв мечок обича да си почива и да мързелува.

Гошо споделя един сектор с мечката Мариана. Двамата се разбират много добре. Гошо е наддал около 50 кг., откакто бе спасен от ЧЕТИРИ ЛАПИ  и в момента е в най-добрата си форма. Той е най-големият обитател на ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица и обича да плува в изкуствените езера в района. В горещите дни големият мечок обича да спи под сенките на дърветата и да се излежава по гръб.

 История на танцуващите мечки

Малките мечета се отделят от майката на 7 месечна възраст. Подлагат се на жестока дресировка. Първата стъпка към робството е пробиване на носа и горната устна и закачване на веригите. Режат се ноктите и кучешките зъби на мечето, за да не нарани стопанина си. Животното се поставя върху нагорещена метална плоча с намазани с вазелин лапи и под музикален съпровод „танцува”, за да избегне неописуемата болка. Така то цял живот,  щом чуе звука на гъдулката, изпълнява тези характерни движения като спомен от преживяното.

 Поведение на мечките

Тъй като мечките в дивата природа прекарват повечето време през деня в търсене на храна, гледачите крият храната им в различни части на секторите, за да могат животните да са заети с търсенето й, точно както биха го правили в дивата природа. Ние сме щастливи, че почти всички мечки, които ЧЕТИРИ ЛАПИ е спасила, в Парка спаха зимен сън за първи път в живота си – първа крачка към новия им живот на свобода. Мечките в парка спят зимния си сън, използвайки конструираните за тях бърлоги или си правят сами такива в гората.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com