Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пазарджик, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Манастир "Свети Петър и Павел" град Лясковецналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Лясковски манастир С.св. Апостоли Петър и Павел край град Лясковец

 Петропавловският манастир (известен още и като Лясковски) е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство (12-14-ти век). Манастирът, кръстен на Светите братя Петър и Павел, е един от най-добре запазените манастири от това време, за което със сигурност е допринесла неговата неддостъпност. Той се извисява над високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, на около 6км североизток от Велико Търново. Манастирът и особено неговата 31-метрова камбанария се открояват забележимо на фона на хоризонта, напомняйки на тайнствен средновековен замък. В момента, в който човек се изкачи до манастира, терасата му разкрива великолепна гледка към Дунавската равнина и Стара планина.

 

История и обща информация

Смята се, че Петропавловският манастир е бил построен по времето на управлението на Асеновата фамилия, но няма сигурни исторически сведения за това. След падането на България под турско робство, манастирът е неколкотратно разрушаван и съграждан наново. През 1662г. той се прославя дори и извън пределите на Османската империя и славата му стига до Русия, подтиквайки руският император Петър Велики да дари манастира с позлатено Евангелие. 

Има и легенда която гласи, че манастира издигнал арбанашкия първенец Боян (наречен от гърците Павоян), който дал земи и гори ,а после забягнал във Влашко. Може би оттогава гората наоколо носи името Боянска.

Манастира в годините на цар Иван Александър и Иван Шишман бил силно покровителстван, както и при патриарха Евтимий. През османския период бил разрушаван (след 1393 и 1598 г.) и съграждан (1422 и 1662 г.).

По време на турското робство, манастирът взима активно участие в националосвободителни борби на българския народ, което може да се обясни както с неговата близост до старата столица, така и с трудната му достъпност. Така например, известното въстание на търновската вдовица Мара, водено от нейния син Стоян и съратника му Мирчо е запланувано през 1700г. в манастира и е тръгнало по-късно оттук, като самият игумен Софроний е един от организаторите му. Освен това Петропавловският манастир е укривал въстаници, бягащи от турските потери и е давал среща на известни национални герои като Васил Левски, Матей Преображенски Миткалото, Георги Измирлиев, Иван Панов Измирлиев и Бачо Киров Петров. Освен участието си в освободителните борби, през 1874г. митрополит Иларион Макариополски отваря първата българска семинария в манастира, която продължава да съществува до 1885г. При управлението на Стамболов манастира е превърнат в лудница и после в затвор, в който е заточен митрополит Климент.

За нещастие през 1913г. голямо земетресение по тези земи разрушава манастирската черква, източното крило на манастира и няколко други по-малки постройки.

Между 1918 и 1922 г. тук се заселили 60 руски бежанци, които обработвали имотите на манастира, след тяхното напускане манастира става девически. От 1925 до 1928 г. там функционира църковно-певческо училище. Между 1928-1937 г. отново е девически действащ, като след тази година става дом-работилница за глухонеми момчета, закрита през 1945 г. от милицията. На 12 юли 1947 г. Петровден митрополит Софроний отново възстановява монашеското девическо братство. Към манастира има и два параклиса – „Покров Богородичен”, който вероятно е служел за църковните нужди преди да е бил издигнат храма „Св.Св. Петър и Павел” наново, и „Света Троица”. Последният е служел като езически олтар на римски гарнизон, защото на това място през II век е имало римски кастел. След това се използвал от византийци и българи, като след приемането на християнството българските царе му дават името „Света Троица”. По предание тук братята Асеневци дали оброк, че ако победят Византия ще съградят манастир.

След дълга реконструкция, понастоящем Св. Петър и Павел приемат посетители от всички краища на света.

 

Храмовия празник е на 29-30 юни, Петров и Павловден.

Настаняване и храна: Манастирът не предлага храна и спане. За сметка на това близкият град Велико Търново изобилства от хотели и приятни ресторантчета.

Транспорт: Намира се на 3 км от град Лясковец, на 6 км североизточно от Търново и на 2 км от пътя Ксилифор-Арбанаси, кацнал на височината Орлово гнездо. Пътят, който води до портите му е хубав и асфалтиран.От терасата на Арбанашкото плато където е разположен се открива гледка към Дунавската равнина и Еленския балкан.

Телефони за връзка: 06191/2093 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com