Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Враца, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Градска Художествена галерия в град Пловдив

 регион
 
 град
Асеновград, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Баня община Карлово хотели, къщи, вили за гости,
Брезово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Калофер, хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Калояново хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи,
Карлово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Клисура хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кричим хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Куклен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Лъки хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Марица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Пловдивско хотели, къщи, вили за гости,
Перущица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пловдив хотели, къщи, апартаменти, квартира, наеми,
Първомай хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Раковски хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Родопи хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Руен Пловдивско хотели, къщи, вили за гости, хижи,
Садово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сопот хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Стамболийски хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Съединение хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Хисаря SPA СПА хотели,къщи, вили за гости,под наем
 
 курорт
 
 

 

България-Градска Художествена галерия в град Пловдив /старинен Пловдив

 

Пловдив 4000, ул."Съборна" №14 а, тел.+359 32 63 53 22, e-mail: ghgpl@abv.bg

Градската художествена галерия е един от най-значител­ните културни институти в гр. Пловдив. От създаваните си през 1952 г. до днес тя събира, съхранява и представя на сво­ите посетители най-добрите образци на българското изобразително изкуство. Нейните богати експозиции са подредени в четири самостоятелни сгради, разположени на удобни за посещение от гостите на града места: три от тях са на тери­торията на архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив", а другата се намира на централната градска улица.

Представителна постоянна експозиция

Старинен Пловдив, ул. Съборна, 14 а, тел.:/+359 32/'63 53 22 факс:/+35932/62 24 34

Експозицията се помещава в сградата на едно от първите български възрожденски училища в града - "Св.Св. Кирил и Методий", където през 1857 г. за първи път в страната се чества делото на двамата народни просветители. Тя е резултат от 4-годишната работа на висококвалифициран изкуствоведски екип. Подредена е хронологично на два етажа. В нея са включени над 200 оригинални художествени произведения, които проследяват развитието на българското изобразително изкуство от Възраждането до наши дни.

Пловдивската колекция е сред най-богатите в страната на художествени творби от ранните периоди на развитие на бъл­гарската живопис. Живописният раздел започва с най-рано датираната у нас творба със светски характер - портрета на основоположника на новобългарската печатна книга, бореца за църковна и политическа независимост Софроний Врачан­ски от 1812 г.

Експонирани са творби на големите ни възрожденски художници, творили в епохата турското робство и в първите години след Освобождението - Георги Данчов, Станислав Доспевски и Николай Павлович. Сред тях е и най-извест­ният портрет на българския апостол на Свободата - Васил Левски .

Изложени са творби на най-ярките представители на след­ващите поколения български художници - Иван Мърквичка, Антон Митов, Цено Тодоров, Владимир Димитров-Майстора, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Йоан Левиев.

 

Постоянна експозиция "Икони от Пловдивския край"

Старинен Пловдив, ул." Съборна" 22 /до църквата "Св. Св. Константин и Елена"/ тел. /+359/32/62 60 86

Иконите на Градската художествена галерия представляват значителен дял от националната ни съкровищница. Най-до­брите образци, подбрани от богатия фонд на галерията и от сбирката на Пловдивската митрополия, илюстрират развити­ето на иконописното майсторство в Пловдивския край в про­дължение на пет века. Най-старите и най-ценни творби тук са

иконите от XV-XVI столетия. С тях започва разходката на посе­тителите във вековете.

Показани са творби на майстори-иконописци от епохата на Средновековието и на едни от най-изявените представите­ли на възрожденските иконописни школи: Христо Димитров - родоначалник на Самоковската школа, на синовете му Ди­митър и Захарий Зограф, на внука му Станислав Доспевски, икони от тревненски майстори, от одрински зографи и др.

 

Музейна експозиция "Цанко Лавренов" и Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство"

Старинен Пловдив, ул. "Арин Гидиков"№ 71 тел./+35932/62 87 45

На първият етаж е представено мексиканско изкуство - съ­временна мексиканска графика, художествени занаяти и ко­пия на каменна пластика и керамика, музикални инструменти на други култури от Мексико.

На вторият етаж е подредена постоянна експозиция на ху­дожника Цанко Лавренов. Той е сред най-чистите български примитивисти, черпещ вдъхновение от народния бит. Автор е

на много публикации в областта на старото и ново българско изобразително изкуство. Участва в редица представителни изложби на българската живопис в Италия, Франция, Швейца­рия и др. Дълго време живее и работи в Пловдив.

Експонираните 60 платна на художника дават цялостна и завършена представа за неговото творчество, в което чрез     оригинален индививидуален стил са пресъздадени атмос­ферата, духа и бита от епохата на българското Възраждане и съвремието.

ул."Княз Александър Батемберг" № 15 тел./+35932/624221

Изложбените пространства се помещават в сграда с типична градска архитектура от началото на 20 век. В залите на двата етажа се представят временни експозиции с научен и приносен характер.

 

 

 

Зали за временни експозиции     

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com