Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Биосферен резерват Боатин град Тетевен

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

Биосферен резерват Боатин


 Разположен е на територията на Национален парк "Централен Балкан": в землището на с. Дивчовото, обхваща района северно от връх Тетевенска баба и басейна на река Черни Вит. Надморска височина варира от 800 до около 1750 м. Територията е стръмна и силно пресечена. Хидроложката мрежа е много добре развита. Спускащите се надолу реки Боатинска, Средна, Момина, Брусов дол, Климашки дол и Телуитски дол дават началото на река Черни Вит.
"Боатин" е обявен за резерват с цел да се запазят вековните букови гори – едни от най-старите не само у нас и на Балканския полуостров, но и в Европа. Средната им възраст е 150 години, а отделни дървета надхвърлят 180-200 години и стигат височина 40 и повече метра. Разширяван седем пъти, в момента общата му площ е 1597,2 ха. Горските екосистеми заемат 1580,3 ха.
Режим и статус
Резерват "Боатин” е обявен на 12.06.1948 г. През март 1977 г. е включен в списъка на биосферните резервати по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.
В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на:
1. тяхната охрана;
2. посещения с научна цел;
3. преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел;
4. събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възстановяването им на други места в количества, начини и време, изключващи нарушения в екосистемите;
5. потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени над 25 на сто вследствие на природни бедствия и каламитети.
Флора
Почти цялата площ на резервата е заета от гори като от особена важност са чистите букови гори, защото са най-добре запазените на Балканския полуостров. Тези гори заемат по-ниските части на резервата. Средната възраст на горите е 130 години, но има дървета на възраст над 200 години и високи до 50 метра. Освен бук се срещат габър, шестил, явор, трепетлика и др. На по-голяма надморска височина, в иглолистния пояс, се срещат чисти смърчови гори и малки групи от обикновена ела. На територията на резервата се намира и компактно находище на клек.
Фауна  
Има голямо разнообразие от пойни птици. В резервата могат да се наблюдават почти всички видове кълвачи, които се срещат в България. Повечето от тях присъстват в Червена книга на България. Срещат се също и сови. На територията на резервата живее и кафява мечка.

Туризъм
Посетителите могат да се насладят на красотата на „Боатин” отблизо по два маркирани туристически маршрута: хижа Момина поляна - хижа Планински извори и с. Дивчовото - с.Рибарица. В буферната зона, на границата на резервата, са разположени хижите Момина поляна и Комитски валог.

Дирекция на Национален парк "Централен Балкан"
Адрес: гр. Габрово 5300, ул. Бодра смяна № 3
Тел.:   +359 (66) 801277   
Факс: +359 (66) 801276
e-mail: office@centralbalkan.bg


 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com