Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Силистра, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща-музей "Сава Филаретов" с.Жеравна


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен


област: Сливен, хотели, къщи, вили за гости, под наем

община: Котел, хотели, България, Сливен, хотели, България регион
 
 град
 
 
 
 

 

Къща-музей на Сава Филаретов в Жеравна

 

Сава Филаретов е един от най-големите български възрожденци, просветители и учители и една от най-видните личности в България в периода на българското Възраждане. Той е един от основоположниците на модерното училище в страната ни.

Роден е в Жеравна през 1825 годината в дома на абаджията Вълчо Матеев. Още като дете прояваява голяма жажда за знания и след завършване на местното килийно училище баща му го праща в Котел, за да продължи обучението си при известния възрожденски учител Сава Доброплодни, където научава добре гръцки език.

След като завършва котелското училище, Сава Филаретов учителства няколко години в Шумен, след което е изпратен с помощта на шуменските културни деятели да се дообразова в известното Куручешменско училище в Цариград. Там младият Сава получава прякора си филарет – любител на добродетелта, даден му от негови съученици. Жаждата за знания скоро го отвежда и в Одеса, където следва в Одеската семинария, а 5 години по-късно завършва и Московския университет.

След завръщането си в България Сава Филаретов извършва чудеса с образователната система по българските земи. Негово дело е и кратък речник и разговорник, предназначен за руските войски, които се подготвяли за освободителна за България война. Просветната му дейност го прави неудобен за турската власт и скоро той емигрира в Русия, където известно време работи като чиновник на държавна служба. Скоро се разболява от туберкулоза и по съвет на лекарите си заминава да се лекува в Кайро, където и умира на 37 години през 1863 година.

Днес родният му дом в Жеравна е приютил музей в чест на просветителя. Къщата е дървена и двуетажна и е богато украсена с красиви дърворезби, които са били признак за добро състояние. Съхранена е в автентичния й вид отпреди 200 години и е един от най-добре запазените паметници на културата в Жеравна. Разположена е сред голям и красив двор, потънал в зеленина и цветя. Куполобразният таван представлява истинска забележителност. Най-интересната й архитектурна особеност е обособеността на различните помещения според целта им, което е особено характерно за късновъзрожденските къщи.

Музеят е разположен на втория етаж и в него могат да се видят много от личните вещи на Филаретов и неговото семейство. В една от стаите се намира и кабинет, подреден с бюрото и личните вещи на възрожденеца. Експозицията дава богата информация за живота и бита на жеравненци през епохата на Възраждането. Любезният екскурзовод ще отговори на всичките ви въпроси относно живота и делата на Филаретов.

Музеят работи и през почивните дни.

 

8988 с. Жеравна, обл. Сливен
тел. 04585 / 299

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com