Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Архелогически резерват Кабиле гр.Ямбол
 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Националният археологически резерват “Кабиле”

  Националният археологически резерват “Кабиле” се намира на 8 км северозападно от Ямбол. В античната епоха град Кабиле е бил важен икономически, религиозен и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Той е възникнал към края на ІІ хил.пр.н.е. около голям култов център на възвишението “Зайчи връх” край завоя на река Тонзос (днешна река Тунджа).

 Кабиле е бил столица на първата държава по нашите земи – тази на тракийското племе одриси. В древността е наричан още Диоспол, Диампол, та чак до днешното Ямбол.

 До античния град днес се намира съвременното село Кабиле. До него се стига лесно, само трябва да се следват табелите. Наблизо има и местност, където са разположени вилите на ямболци.

 Първия сблъсък с Кабиле винаги навява мисли за преходността на човешкото битие. Градът е основан през второто хилядолетие преди Христа и бързо набира сила и мощ, като основна предпоставка за този възход е благоприятния климат, естествената защита, предлагана от реката и доминиращия над равнината Зайчи връх. На върха в древността е имало светилище на богинята – майка Кибела, от която идва и името на града.

 През 5 век преди Христа тракийският цар Терес поставя основите на първата тракийската държавна – одриското царство. Самата държава първоначално няма столица, но в последствие значението на някои градове нараства значително, като в крайна сметка центровете на държавността се концентрират в Кабиле.

 Градът е превзет през 341 г. от Филип Македонски и влиза в пределите на създадената от него империя, без да губи важното си стратегическо значение. В началото на 3 век градът отново става столица на одриския парадинаст Скосток, като така в древна Тракия се обособяват два важни центъра на държавността – Севтополис и Кабиле. През 2-ри и 3-ти век градът започва да сече собствени монети с изображението на Артемида Фосфорос, елинизираната наследничка на богинята – майка Кибела.

 През 72 г. пр. Хр. Марк Теренций Лукул превзема града и го превръща в част от провинция Тракия, като той става неин военен център. Запазени са останки от изградените през римския период терми, обществени сгради, казармени помещения, градски порти и крепостни стени. През 4-ти век на територията на днешна България започва да навлиза християнството. От този период е запазена и монументална трикорабна базилика с мозаечни подове и по-малка - еднокорабна с баптистерий (басейн използван при кръщение) се отнасят към ІVв. сл. Хр. През 6 в. Кабиле е превзет и унищожен от аварите. Оцелелите от погрома напускат селището и преместват града на няколко километра по на юг по поречието на Тунджа, в част с много завои на реката, място, на което по – богатите жители на Кабиле са разполагали вилите си.

 В началото градът е в пределите на Византия, но по време на царуването на Тервел, през 705 г. става част от България. Мястото е арена на борба за надмощие в Тракия между Византия и България, а по време на второто българско царство и с латинската империя. Крепостните стени на града са били внушителни, добре укрепени и практически непревземаеми. По време на второто Българско царство Ямбол се е смятал за най – силната южна крепост на България.  Затова и през  1371 г., когато османският султан Мурад я превзема, тук се срещат българския цар Иван Шишман и султан Мурад, за да обсъдят възможността за примирие.

 Край Диампол или Дъбилин, както се е наричал по времето на Шишман, се случва и още едно важно събитие – някъде сред тази красива природа е предадена на Мурад и красивата сестра на Шишман – Тамара, с която османският владетел сключва династичен брак. България става васал на османската империя и чрез застъпничеството на Тамара на България е върната част от превзетата територия.

 

Контакти:

Тел.: 046/ 66 34 03

Тел.: 046/ 66 34 13

 

Работно време:

08.00 – 12.00 и 13.00-17.00 ч.

В събота и неделя – с предварителна заявка

През зимата събота и неделя са почивни дни

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com