Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Шумен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Томбул джамия град Шумен

 регион
 
 град
 
 
 
 

 

България-Томбул джамия – град Шумен

 Джамията Шериф Халил паша, известна повече като Томбул джамия е била разположена в централна част на град Шумен. В последствие, с изместването на централната градска част, тя остава в югозападната част. Името на сградата “Томбул” идва от формата на купола (на турски:Tombul означава събран, струпан, дебел, надут, топчест). Строежът е започнал през 1740 г. и е завършил през 1744 г.

Комплексът на джамията се състои от основна сграда (молитвена зала), двор и пристройка състояща се от дванадесет стаи (пансион към медресето). В основната си част молитвената зала представлява квадрат, в средната част е осмоъгълник преминаващ в кръг, който завършва със сфера (купол). Върхът на купола е на 25 метра от земята. Залата е изпъстрена с растителни и геометрични фигури и много надписи на арабски език, които са сури от Корана. Дворът на джамията е известен като “аркаден”, заради формата на сводовете пред дванадесетте стаи, които го обграждат. Минарето на джамията е с височина 40 метра.

Томбул джамия е най-голямата джамия на територията на България. В нея като подпорни колони са използвани колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Този факт кара някои учени да предполагат, че голяма част от руините на двореца в Плиска са били запазени и видими по времето, когато е строена джамията и че руините са унищожени и разграбени след това.

Дворът на джамията е известен като аркаден, заради формата на сводовете пред дванадесетте стаи, които го обграждат. Минарето на джамията е с височина 40 метра.

99 са стъпалата, които водят до балкона, от който ходжата призовава вярващите към молитва.

В двора на джамията има голяма шадраван за ритуално измиване на поклонниците. Водата на шадравана се смята за свещена.

В сградата на Томбул джамия е имало библиотека с 5000 тома религиозна литература, които в по-късно са преместени в Народната библиотека Св. Св. Кирил и Методий в София.

Томбул джамия е единственият действащ мюсюлмански храм, който предлага и туристически посещения. Сграда е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com