Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Ямбол, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Стара столица-Велики Преслявналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 
 
 
 

 

България-стара сталица Велики Преслав

 "Когато някой обикновен и беден човек и при това чужденец, идвайки отдалеч, стигне до портите на княжеския двор, още щом го зърне, започва да се учудва и изпълнен с възхита, пристъпва към вратите и моли да го пуснат. И като влезе вътре, той вижда да се издигат къщи от двете страни, украсени с камък и дърво и целите изписани. А като влезе в самия дворец и съзре високите палати и църквите, украсени необикновено красиво с камък и дърво и различни краски, а отвътре с мрамор и бронз, сребро и злато, той няма да знае с какво да ги сравни, защото в своята родина този бедняк не е виждал такова нещо освен сламените колиби. И той ще се учудва и ще изглежда, че сякаш си е изгубил ума..."

Из “Шестоднев" на Йоан Екзарх -Х в.

Преслав е втората българска столица (от 893 до 971 година). През 971 година е превзет и ограбен от византийците. Между 11 век - 12 век е под византийско владичество, след въстанието на Иван Асен I и Теодор Петър (1185-1187) е отново крепост. Градът е възникнал през първата половина на 9 век по време на управлението на княз Борис I като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. Цар Симеон I премества столицата на Първо българско царство във Велики Преслав, разположен на 30 км от старата столица Плиска. Превръща се в най-красивия и един от най-величествените градове на цяла Югоизточна Европа (епохата на българско средновековие).Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславска култура.Външният град е бил обкръжен от белокаменни стени .Конструкциите на портите, кулите и стените са подобни на тези на Плиска. Вътрешния град също е бил обкръжен със стена, където се намира комплексът на царската резиденция: монументални каменни дворци като Големия дворец и Тронната палата с колони, а също богато украсената с мозайки, мрамор и керамични икони Кръгла църква и други. Градът е забележителен за това време с канализацията си и водоснабдяването.Велики поети служили в Преславска книжовна школа са Наум Охридски, Константин Преславски,Йоан Екзарх, Презвитер Козма и други.

Сред археологичните находки е открита керамичната икона на Св. Теодор Стратилат, Преславско златно съкровище и керамичният иконостас от Дворцовия манастир, уникална колекция от оловни печати, ценна сбирка от епиграфски паметници.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com