Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Търговище, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Исторически музей град Хасково

 регион
 
 град
 
 
 
 

 

България-Регионален исторически музей в град Хасково

 Идеята за „ уреждане и поддържане  на музей в град Хасково “ към Народно читалище „Заря“ е наложена през 1927 г. от група учители родолюбци. Оттогава до днес Историческият музей е утвърдена научна и културна институция.

Първият уредник на музея е учителят И. Карагяуров. Първите средства за дейността отделя настоятелството на читалище „Заря“ – 3000 лв., търси и подходящо помещение за нуждите на новата институция. Музеят започва събирателска работа. В предоставената малка зала се излагат първите археологически материали. Установяват се контакти с останалите музеи в страната.

Още в самото начало музеят привлича вниманието на обществеността и получава похвали. Ето какво е документирано през 1930 г., когато уредник е художникът Димитър Иванов, известен с псевдонима Лицо: „Музеят расте. Всеки следобед е отворен за гражданите и малките. Последните питат за всяка вещ. Началото е добро. С течение на времето може би ще стане действително един истински музей в окръга“. И общината помага на новосъздадения музей. В него започват да пристигат материали, изпращани от различни селища на Хасковско, за обогатяване на археологическата сбирка. Работи се и за популяризиране на културното наследство.

През 1935 г. музеят става собственост на Археологическото дружество в Хасково, през 1952 г. се слага началото на създаването на държавен музей.

 

През 1967 г. започва строеж на обща сграда в центъра на града за нуждите на Окръжната методическа библиотека и Окръжния исторически музей.

Днес музеят съхранява материали, отразяващи историческото развитие на Хасковски окръг от древността до най-ново време. В резултат на археологически разкопки, откупки, теренна събирателска дейност, дарителство, експедиции, чрез сътрудници и др. той има богати фондове с над 106 хил. единици. Сред тях – две от рядко срещаните у нас „Троянски тип“ чаши, датирани от I в. пр. Хр., едната от които е избрана за символ на музея.

Музеят провежда археологически разкопки на повече от 30 обекта от праисторическата епоха, античността и средновековието. Извършените проучвания на крепостта „Хисаря“ и селищната могила в Хасково, на средновековния некропол в с. Любеново, дългогодишните системни разкопки на „Констанция“ до Симеоновград, разкопките в селата Меричлери, Минерални бани, Стамболово и др. са задълбочено анализирани, а резултатите от тях – публикувани.

В истинска сензация се превърна откритата през 2000 г. тракийска гробница при с. Александрово. Сега музеят заедно с Националния институт за паметниците на културата извършва всички проучвания, аварийни археологически разкопки, строително-реставрационни и консервационни дейности по запазването на паметника.

През годините музеят осъществява събирателска, проучвателска и методическа дейност на територията на 11 общини от днешната Хасковска област. Реставрирал е над 30 паметника на културата.

Музеят притежава една от най-добрите етнографски сбирки. В края на 2002 г. фондовете на отдела разполагат с 13 064 единици. Тук се съхраняват колекции от медни съдове, народно облекло, тъкани, накити, земеделски и занаятчийски инвентар, предмети на народното изкуство, обреден реквизит и др.

Богатството от материали, свързани с градската култура, е допълнение към всичко, което специалистите етнографи са запазили през годините. Експозицията „Градският бит в Хасково след Освобождението до края на XIX в.“ музеят открива в Паскалевата къща през 1971 г.

От съществено значение са материалите в историческите отдели. Епохата на Възраждането е представена от поредица старопечатни книги, икони, оръжие, снимки, документи и др. – изключително интересен фонд, който днес наброява 3462 единици. Особено внимание заслужават Кондиката (кодексът) на църквата „Св. Богородица“ в Хасково от XIX в., Протоколната книга на Хасковската народна църковна община – 1870–1895 г., търговски книги и тефтери и др.

Във фондовете на отдел „Нова история“ се съхраняват 18 622 единици, а в отдел „Най-нова история“ те са 30 985. Това са преди всичко материали, свързани с икономическото, политическото и културното развитие на Хасково и региона, монети, ордени, медали, значки, плакети, снимки, периодичен печат, спомени, колекции на изтъкнати хасковлии като проф. д-р Ас. Златаров, проф. Л. Тенев, на литературни и музикални дейци и др. Много значими са и колекциите, отразяващи обществено-политическите промени
и събития след 1989 г.

В музея се извършва ползотворна научноизследователска работа, в която участват почти всички музейни специалисти. Трайно и достойно място той заема и в културния живот на града с организираните научни конференции, симпозиуми, изложби, тематични вечери и чествания. Както и с вечерите на народното творчество, подготовката на самодейни колективи за Окръжния събор „Китна Тракия пее и танцува“ и Националния събор на народното творчество в Копривщица. Активно участие има в подготовката и провеждането на юбилейните годишнини: 1300-годишнината от създаването на българската държава, юбилеите от Освобождението на България, 1000-годишнината на гр. Хасково и др.

В края на 80-те организира етнографски изложби в Узбекистан, Република Йемен, Тунис, Ангола. Едновременно с това музеят е отворил широко врати за приемане на чуждестранни изложби. Хасковската общественост се запозна с културата на полския, руския, гръцкия и други народи.

За своите 80 години съществуване Историческият музей в Хасково се е превърнал в хранилище на обществената памет за вечните, непреходни стойности на културата на племена и народи, населявали тези български земи. Превърнал се е и в истински културен център, който не само отразява исторически и културни факти, но и предлага благодатна почва за създаването на такива днес.

 Работно време на експозициите в Регионален исторически музей:

 9.00 -12.00

13.00 – 16.00

 Събота и неделя по предварителни заявки на тел.: 038/ 62 45 01
Работно време на Музеен център на Тракийското изкуство -
с. Александрово:
От вторник до неделя- от 9.00 до 17.00 ч.
Понеделник - почивен ден

 Адрес
6300, гр. Хасково
пл. "Свобода" №19

Телефони
038/ 62 42 37, 62 41 28, 62 45 01

Факс
038/ 62 42 37

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com