Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Ямбол, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Народен театър "Иван Вазов" гр.София-България

 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Народен театър „Иван Вазов” в град София

 Годината 1904-а е възприета за начало на летоброенето на Българския народен театър, приел по-късно окончателно името "Народен театър". Това е година, в която по проект на министъра на народното просвещение проф. Иван Шишманов започва реорганизация във финансово, управленско и художествено отношение на единствената в столицата Българска драматическа трупа "Сълза и смях", преименувана в Народен театър. Предисторията на Народния театър включва не само битието на "Сълза и смях" (1892-1904), но и съществувалите преди това Драматическо-оперна трупа (1890 - 1892) и Българска народна театрална трупа "Основа" (1888-1890), чиито корени са в първите опити за създаване на професионален театър в Пловдив.

Сградата е построена в близост до бившия княжески дворец в столицата, днес Национална художествена галерия, по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер,завършена е в края на 1906 г. и е открита за представления на 3 януари 1907 г.

През 1923 г. по време на представление избухва пожар, който нанася големи поражения. Театърът е възстановен окончателно през 1929 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер и на българския строителен инженер, завършил в Мюнхен, Кирил Чапаров. По време на бомбардировките в столицата (19431944 г.) е засегнат сериозно, но е възстановен още през 1945 г. Последното му преустройство е през 19711975 г., когато се създава и специална камерна зала. Периодът между двете световни войни е време на остра политическа, социална и икономическа криза за цяла Европа. Тази участ не подминава и България. Като изгубила войната държава тя дори се намира в още по-тежко положение. Най-общо културното движение на България през периода следва европейското, което ще рече по-отворено и с по-авангардни нагласи през 20-те години и по-консервативно през 30-те, когато и самите противоречия между еволюционното и революционното разбиране за развитието на обществото - в това число чрез търсенето на нови социални и културни подходи - стават все по-нетърпими.

През 2007 г. бе извършен ремонт на фасадите, покрива, пластиките и други части на театъра. При боядисването на фасадите е използвана боя със съдържание на каучук, повишавайки издръжливостта ѝ от атмосферните влияния. Позлатените декоративни елементи по фасадата са покрити с нови листове златно фолио.

МУЗЕЙ   

Музеят на Народен театър “Иван Вазов” се помещава на V етаж в административната част от сградата на театъра.

Той е отворен от вторник до петък: сутрин от 9.00 до 12.30 и следобед от 14.00 до 16.30 часа.

Идеята на видния учен проф. Иван Шишманов, министър на просвещението в началото на ХХ век за създаване на музея е безрезервно подкрепена от Иван Вазов, Васил Кирков, Иван Попов, Адриана Будевска, Стоян Бъчваров, Гено Киров, Христо Ганчев, Атанас Кирчев и други крупни фигури от националната ни култура. Още по време на строежа на сградата на Народния театър (открита през януари 1907 г.) проф. Шишманов задължава управлението на театъра да се погрижи да създаването на музей, в който да се съхраняват материали, показващи развитието на първия театър на България. Но по различни причини идеята се осъществява чак през 1923 г., когато министърът на просвещението проф. Стоян Омарчевски издава заповед за създаването на Музей на Народния театър. Пожарът през февруари с. г. отново отлага създаването на музея. Едва през 1929 г., когато е открита възстановената сграда на Народния театър, Музеят на Народния театър започва реално да съществува. Фондът на Музея започва да се оформя чрез дарения, откупки, материали, постъпващи от художествено-творческия и административния състав на театъра.

 

 Град София, ул. "Дякон Игнатий" № 5

телефон: 02/ 8119 280

факс: 02/ 987 7066

уебсайт: http://www.nationaltheatre.bg/

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com