Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Габрово, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща музей "Димчо Дебелянов" гр.Копривщица

 регион
 
 град
 
 
 
 

 

Къща-музей „Димчо Дебелянов”

  Къщата е построена от дядото на Димчо (Динчо Дебелян) през 1830г. и представлява неголяма двуетажна постройка в обширен тих двор. Тя се отличава с изключително нисък таван на приземния етаж, което говори за ниския ръст на обитателите й от една страна и от друга за скромния живот който те са водели. Тази част от къщата е била използвана през зимата, която тук е особено студена и продължителна. Обзавеждането и подредбата са автентични, в типично копривщенски стил и придават много топлота и уют. Вторият етаж от къщата разполага с голям чардак, който се е ползвал от семейството през летните месеци. Измежду предметите, изложени тук може да се видят родната люлка на поета, много стари книги, бюро и др.

В двора на къщата днес е разположен един от най-хубавите паметници в България – шедьовърът на проф. Иван Лазаров „Паметник на майката”.

Къщата е обявена за музей през 1958г. От мес. септември 2006г. до момента тя е затворена за реставрация.

    Паметник на майката

Паметникът е създаден от проф. Иван Лазаров през 1934г., три години след пренасянето на тленните останки на поета от Демир Хисар, където е паднал пронизан от вражески куршум на 2 октомври 1916г. Изработен е от айтоски камък. Представлява статуя на възрастна жена (майката на поета), приседнала на прага на копривщенска порта, потънала в тих размисъл и спотаена скръб. Образът на майката е изключително одухотворен и оказва неотразимо вълнуващо въздействие. На лицевата част на „портата” са издълбани Димчовите строфи „...и в кротък унес чака тя да дойде нейното дете...”

Оригиналът на паметника първоначално е бил поставен на мястото, където са погребани пренесените от Демир Хисар тленни останки на Димчо Дебелянов. Това е дворът на черкватата „Св. Богородица”. През 1940 злосторник счупва носа на склуптората. След като извършеното възстановяване се оказва не съвсем сполучливо, през 1969г. се изработва копие на паметника. Днес оригиналът се намира в двора на къщата на поета, а копието на гроба му.

 адрес: Копривщица, ул. „Димчо Дебелянов” 6
тел.: 07184/ 2077

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com