Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Извор Малкия врис град Малко Търново


видове туризъм:
морски, еко, винен, исторически, културен


област: Бургас, хотели, къщи, вили за гости

община: Малко Търново, хотели, България регион
 
 град
 
 
 
 

Изворът Големия врис е една от забележителностите на Малко Търново. Намира се в централната част на града. За него жителите на Малко Търново казват, че ако момиче или момче от друг град пият вода от Големия врис ще се оженят за момиче или момче от града. До 1862 година, преди да бъде покрит, изворът е служил за аязмо. Там са се правили молебени за дъжд и затова населението смята това място за свято.

Големият врис

Изворът Големият врис е един от символите на Малко Търново. Намира се в централната част на града. Има поверие, че ако чужденец посети Малко Търново и пие вода от Големия врис, задомява се и остава в града.

На това място е имало тракийско светилище – на Аполон или на Дионисий-Сабазий.  По-късно изворът е почитан като аязмо на Света Варвара. На околните скали, върху забити железни кръстове, се палели свещи, носели се безквасни хлябове и се отслужвали молебени. И до ден днешен, на Богоявление, басейнът на Големия врис се завирва и там се хвърля кръста за здраве и благоденствие на града.

С този извор-майка е свързана и една от хипотезите за произхода на името на Малко Търново: Тerra Neva (Nova) = място (Тerra) край голяма река/ вода (Neva-Nova) -› Терново -› Търново.

През 1862 година изворът е покрит, а няколко години по-късно – басейнът на Големия врис е зазидан с големи каменни блокове и постлан с мраморни плочи, взети от тракийското светилище при Пазлака.

В цяла Странджа знаят, че в Малко Търново "Големият врис бруфка" (тече силно).

Легенда разказва, че някога изворът на Големия врис бил обитаван от жени самовили.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com