Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Триградско ждрело общ.Девин обл.Смолян

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Триградско ждрело

Триградското ждрело е впечатляващо с размерите и формата си. За голяма част от посетителите , ждрелото изглежда страшно , но същевременно ги смайва с величествеността си. Пътят от Девин до село Триград минава по живописното ждрело над реката. На места реката се губи в недрата и отново се показва. В пещерите наоколо са намерени останки и рисунки от праисторически хора.
Формирането на Ждрелото е станало през неогена и кватернера. Тогава коритото на Триградска река се е вдълбало дълбоко в планинските недра съставени главно от протерозойски мрамор и метаморфни скали. Това е дало възможност да се образуват разнообразни карстови форми, а в по-дълбоките пластове да се оформят огромни пещери. Тук се намира пещерата Дяволското гърло, а на запад по Триградското плато и Ягодинската пещера. В района има и много неизвестни и непроучени по-малки пещери. Тук могат да се видят кари, въртопи, понори, валози, ували и скални мостове.
Голям интерес за учените представлява растителността и животинския свят в ждрелото. Тук има растения и животни, които са много редки – от растенията Родопски Силивряк (Хаберлея родопензис), Родопски ръж и други, от животинския свят тук се срещат единствените в България отровни паяци живеещи дълбоко в пещерите.
В края на Ждрелото в посока село Триград от долната страна на пътя е входа за пещерата Дяволското гърло. Пещерата е електрифицирана и благоустроена пригодена за туристи. В нея могат да се видят много красиви пещерни образувания. През пещерата минава и Триградска река и образува водопад и малко езеро в самата пещера.

Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Печат в хижа „Триградски скали“.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com