Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Парк "Сините камъни" град Сливен

 регион
 
 град
 
 
 
 

Природен парк "Сините камъни"                                                

 Паркът е част от Сливенската планина, която е чест от Старопланинската верига. Заема площ от близо 7095 хектара. Южната граница на природният парк е очертана от гр. Сливен. От север, запад и изток паркът е ограден от обширни горски масиви. Релефът е силно разчленен. Най-ниската точка на парка е разположена на 300 м. надморска височина, а най-високата точка е връх Българка.

Северните склонове са покрити от обширни букови гори, за разлика от южните части, където растителността, ако съществува такава е рядка и представена предимно от отделни дървета от зимен дъб, бук и др.

Сините камъни е скален масив, изграден предимно от кварцови скали с различни примеси и разнообразни скални образувания - върхове, долини, пропасти, и др.

Релефът и географското положение са добра предпоставка за наличие на богата флора и фауна. Установени са 14 вида влечуги, 9 вида земноводни. Птиците са едно от най-значимите притежания на природния парк. Установени са 145 вида, като два от видовете са включени в категорията изчезнали. Това са розовият пеликан и брадатият лешояд.

  Проучванията върху най-старата история по неоспорим начин доказват, че на територията на парка е имало заселници още през новокаменната епоха. В пещерата "Змееви дупки" са открити каменна брадва силно фрагментирана, но характерна керамика от V - ІІІ век пр.н.е., каменни калъпи за отливане на бронзови брадви, оръжия, украшения, оброчни плочки. На десетки места по Сините камъни могат да се видят руини от стари крепости, манастири, аязми, древни пътища. В м. Хисарлъка се намира археологическият резерват Туида - римска крепост от ІІІ - V век, а по поречието на р. Манастирска има останки от манастира "Св. Спас", по предание известен и като "Св. Св. Константин и Елена" - един от 24 - те манастири, строени през ХІІІ - ХІV век, известни като Сливенската малка Света гора. Ясни следи има и от аязмото в м.Селището, посветено на "Св.Тодор", от Кипиловската крепост над Моллова кория.
През 1834 година Добри Желязков Фабрикаджията изгражда в дефилето на Селишка река първата в България фабрика за сукно, където днес се помещава Национален музей на текстилната индустрия.

 

"Сините камъни" с кристални потоци, слънчеви поляни, пещери, гори, могъщо издигащи се скални зъбери, превърнати днес в парк предлага чудесни условия за туризъм и отдих. В курортен комплекс Карандила и в град Сливен има множество хотели и квартири.
В парка се предлагат туристически маршрути и програми, водачество на групи, организиране за децата на забавни и предизвикателни игри на открито, състезания, пленери, изучаване на флората и фауната, геоморфоложката структура. В Информационно Посетителския Център на парка могат да се закупят разнообразни информационно-рекламни материали.

Адрес: гр. Сливен, ул. “Орешак” 15А, п.к. 122
Телефони: fax: +359 44 662 961, +359 44 624 632
E-mail: dppsinite_kamani@nug.bg

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com