Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Мемоариал Военна гробница край град Тутракан

 
 
 град
 
 
 
 

           България-Мемориал „Военна гробница” край град Тутракан

Комплексът е единствен в България посветен на загиналите български войници във войните за национално обединение. Тъй като големите битки по време на войните за национално обединение са се водили извън днешните граници на България, мемориала е военен паметник-светиня с национално значение. В него са погребани около 8000 български, румънски и немски войници загинали в битката за Тутраканската крепост през 1916 г.

Непосредствено след епичната битка за Тутракан, командването на 4 пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле да бъдат погребани във форт №6 от румънската укрепителна линия на крепостта. В продължение на две седмици жителите на Тутракан и околните села с волски каруци пренасят загиналите българи, румънци, германци, турци. Войниците, от вече българския гарнизон на Тутракан поставят дървени кръстове и изписват имената на известните бойци, а неизвестните поставят в общи гробове. На 6 септември 1917 г. е първото честване на героичната битка. В този ден е учреден фонд за издигане паметник на загиналите за освобождението на града и започват да събират доброволни дарения. Това благородно дело е осуетено от последвалата румънска окупация. През 1922 г. румънците изграждат паметник-обелиск – запазен и до днес на мемориала, като на четири езика е записан следният текст „Чест и слава на тия, които са загинали да мрат геройски за тяхното отечество”. През годините на окупация грижите за мемориала са незначителни.

След като Южна Добруджа се връща на България, по силата на Крайовския договор (7.ІХ.1940 г.), още на 28 октомври 1940 г. новата тутраканска управа и дружеството на запасните подофицери „Благодетел” възстановяват фонд „6 септември” и откриват подписка за построяването на мавзолей-костница, в който да се приберат костите на падналите при Тутракан герои.През 1942 г. дървените кръстове се подменят с каменни, мемориалът се огражда с дървен стобор. В този си вид мемориалът остава до началото на 80-те години. Първоначалната реставрация и реконструкция на комплекса е осъществена в периода 1983-1986г.

От 1996 година е започната цялостна реконструкция и архитектурно оформление на обекта. До 2002 година по проект одобрен от НИПК са изградени входа, парк пред него с трибуна за официални празници, постаменти за оръдия, изградена е „Алея на славата, на която са изписани с имената на загиналите български войници. Предстои изграждането на параклис към Мемориала.

Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г." е сред Стоте национални туристически обекта.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com