Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Бургас, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Тракийски гроб Хелис-резервад "Сборяново"

 
 
 град
Баниска, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Батишница, хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Борово община Русе, хотели, къщи, вили за гости,
Борово хотели къщи, вили за гости, под наем,
Бъзовец хотели, къщи, вили за гости, под наем ,
Бяла Русенско хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Ветово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Глоджево хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Две могили хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Иваново хотели, къщи, вили за гости, под наем,хижи,
Каран Върбовка къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кацелово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Мартен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Могилино хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Русенско хотели, къщи, вили за гости,
Острица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пепелина хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Помен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Русе хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сеново хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сливо поле хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Чилнов хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Широково хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи
 
 
 
 

България-Тракийският град Хелис в Археологическия резерват „Сборяново”

Историко- археологическия резерват „Сборяново” е част от Община Исперих. Това е уникален комплекс, включващ селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Намира се в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари.

Укрепеното тракийско селище Хелис е локализирано при водната централа „Димитрово”. То заема централно място в комплекса от тракийски паметници.

Завоите на реката обримчват селището и го превръщат в своеобразен полуостров, при който единственият естествен вход е от югозапад.

В последната четвърт на ІV в. преди Христа, гетските владетели основават на територията на днешно Сборяново укрепен град със средищни политически, икономически и военни функции. Градът е разположен върху площ над 100 декара и има забележителна фортификация. Обграден е с двойна крепостна стена с дебелина 3,50 - 4,20 м и предполагаема височина 10 - 12 м, които следват конфигурацията на терена. С тези си размери той е достоен за резиденция на тракийския владетел Дромихет - победителя на Лизимах. Двете порти на крепостта - северната и южната - са защитени посредством сложна система от стени и бастиони. До южната порта е открит единственият за сега в района надпис на старогръцки - посвещение на богинята Фосфорос - покровителка на портите и крепостите.

     Намерените при разкопките амфори, гръцки съдове и други предмети показват обширните търговски връзки на гетите с гръцките градове - колонии по бреговете на Черно и Средиземно море. При археологически сондажи на север от светилището Демир баба, са открити основи на жилищен квартал. Може би тук е бил пристанът, от който са се товарели и разтоварвали стоките, транспортирани по плавателната по това време река Крапинец до Дунав и черноморските пристанища. Така са се осъществявали част от търговските връзки на Хелис с останалия свят.

     Възникването на града се датира около последната четвърт на IV в. пр. Хр. Тогава или малко по-късно (315-310 г. пр.Хр.) е поставено началото на изграждането на основната крепостна стена. Предполага се, че крайната дата за съществуването на тракийският град в Сборяново е около средата на ІІІ в. пр. Хр. Тя се определя от документираното голямо и унищожително земетресение, което е разрушило града около 250 г. пр. Хр. Досегашните резултати от археологическите разкопки сочат, че след тази дата, градът не е бил възстановен.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com