Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Ждрелото на река Ерма край град Трън

 регион
 
 град
 
 
 
 

 

България-Ждрелото на река Ерма край град Трън

Ждрелото на река Ерма е още една от природните забележителности на България, която доскоро беше в граничната зона и поради това оставаше недостъпна за туристите. Днес вече може да се посети, но за да стигнете дотам, първо трябва да тръгнете към Перник, след това да се отклоните на север, към Брезник, по път № 63 и след като го отминете, ви очаква град Трън, в полите на Руй планина. Автомобила може да оставите на някой от паркингите, за да имате възможност да се насладите на прекрасния път дотам, на Знеполската котловина, в която се намира Трън и да видите червената почва под изгорялата трева. А петте километра до природния феномен си заслужават. Тук някъде са и останките от тракийско селище. До града има запазени попътни могили, които са очертавали пътя от Дубровник и Адриатика към Сердика, известен с името Виа Дакия или Знеполски друм. Първите дошли до нас писмени сведения за Трън са от ХV в. По това време той е рударско и животновъдно селище с пазарен център, който поддържа оживени връзки с Цариград, Одрин и Солун. Сегашното му наименование идва от първите жители, които са се установили край извора Ралча. Негостоприемната околност е привлякла заселници заради богатите натрупвания на речно злато. Наблизо в Ерулската планина е добре известната стара мина “Злата”.

 

Ломнишкото ждрело, под което име още е познато, заради близкото село, изниква зад поредния завой. Островръхите скали, лишени от всякаква растителност, са се притиснали така плътно една в друга, че човек има усещането, че реката няма откъде да мине. Пътят извива вдясно и продължава през прокопан в скалите тунел, а самата забележителност е вляво. Стръмни стълби слизат надолу, за да застанете на мост над самата река, откъдето гледката спира дъха ви. Ерма криволичи през струпаните по дъното й камъни.

 

Вълните речна свежест, примесени с дъх на зелена хвойна, бавно се разсейват на концентрични кръгове и човек, без да иска, започва да диша с пълни гърди. Мостчето е част от екопътека, построена специално за да може да се разгледа проломът. Тя води в скалните масиви нагоре, по които са прокарани над 10 алпийски катерачни маршрута. По пътя към върха ще се натъкнете на древни останки от римски укрепления от времето на император Каракала (211-217 г.), охранявали някога подстъпите към Руй планина. Близо до тях, според чешкия пътешественик от ХІХ в. Константин Иречек, в една скална дупка, зазидана с врата, е живял отец Терапонтий. Той е бил свещеник в град Сард по времето на император Валериан. Легендата за него била пренесена и тук. Името му в черковнославянски се преобразувало в Йерме (по името на река Хермес в Лидия). От там се извежда и името на днешната река – Ерма. Тя извира от Власина планина до с. Клисура, Сърбия. Само 25 от всички 65 км на реката са на територията на България. Тя навлиза в страната ни при с. Стрезимировци, преминава през Трън и след Ломнишкото ждрело отново ни напуска, за да се влее в р. Нишава.

 

Обратно на “главния” път, се озовавате от другата страна на ждрелото. Тук вече успокоената река продължава своя бяг. Скалите изглеждат все така мрачни, а пътечката продължава без повече “премеждия” към с. Банкя. Затова тръгвате обратно към Трън, където ви очаква манастирът “Св. Архангел Михаил”. Той е ценен паметник на българското изкуство от ХІІІ-ХІV в. Архитектурното решение на църквата му е със седемстенно кубе, а в сградата му се забелязват три пласта стенописи. Първият е от ХІV в., вторият – от 1643 г. (според ктиторски надпис), а последният – от началото на ХVІІІ в. Ако не бяха един върху друг, те биха дали безценна възможност да се проследи развитието на монументалната живопис в този край на България. В олтара на църквата е съхранявана мраморна плоча с надпис на латински език от Марк Антоний (161–180). От храма лъха бледа тишина, а последните слънчеви лъчи огряват паяжините по металните решетки на прозорците...

Ждрелото на река Ерма се намира на 3 км. от град Трън, по поречието на реката. Дължината му е около 100 м., а ширината му в най-тясната си част е около 5 м. От двете му страни се издигат отвесните скали на върховете Жилав камък (на юг) и Църквището (на север). Височината на тези куполовидни скални масиви е около 150-200 м – популярно предизвикателство сред алпинистите. По тях са прокарани над десет алпийски маршрута за катерене с различна трудност.

Река Ерма извира от Сърбия, после влиза на наша територия и минава именно през най-известното ждрело край Трън. Има изграден мост, от който може да се наблюдава този природен феномен и да се усети цялата му красота. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км., като за преминаването й са необходими 8 часа. Изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com