Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Видин, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Земен "Зeменски манастир" град Земенналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Земенски манастир Свети Йоан Богослов

Местност, отстояние и посока от населено място: един от най-старите и ценни паметници на изкуството и културата в България, разположен сред красивия Земенски пролом, на левия бряг на р. Струма, в подножието на планина Риша, дял от Конявска планина, на около 1,5 км южно от град Земен.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е през ХІ в., а след падането на България под турско робство запустява. Възобновен е през ХІХ в. Сега е обявен за музей.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от черква, изградена изцяло от бигор, реставрирана 1354 г. и жилищни сгради. Черквата, с размери 9 х 9 м, е с изключително оригинален план, непознат по българските земи – триапсидна, кръстокуполна (кръст, вписан в квадрат) с купол, разположен върху висок цилиндричен барабан. Построена е през ХІ – ХІІ в. Няма друга такава запазена църква в България.
Стенописите са в две живописни слоя – от ХІ и от ХІІ-ХІV в. – запазени са ктиторските образи на деспот Деян и жена му Доя, на Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, Св. Йоаким Осоговски и др. Жилищните сгради са строени през ХІХ в.

В близост до манастира, в Земенския пролом, се намират останките от крепостта Землънград.

Обявен е за паметник на културата.

 

Въпреки че е един от популярните български манастири, “Св. Йоан Богослов” не е от най-големите и по настоящем не се обитава от монаси. Гостите се посрещат от възрастна двойка пенсионери, които поддържат комплекса и разказват неговата история.

Манастирът се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква по средата на голям двор. Безспорно храмът заслужава най-голямо внимание от целия комлекс. Той датира още от 11-ти век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура, строителство и стенопис. Църквата не е действаща и представлява празно кубообразно помещение с купол, изградено от камък. Интерес представляват олтарът, който всъщност е масивна каменна плоскост, и подът от разноцветни мраморни и каменни парчета, събрани от дарения от местното население при строежа. Най-силно впечатление обаче правят стенните рисунки, които покриват изцяло вътрешните стени на храма и представляват безкрайно преливане на сцени и образи от библията. Повечето са от 14-ти век, а изображението на Св. Ана е единственото, оцеляло от самото създаване на храма. Запазени са и създадените по-късно образи на Св. Иван Рилски и Св. Климент Охридски, на деспот Деян и жена му Доя и др. Църквата е обявена за национален паматник на културата, а ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност непосредствено след ценните образи на Калоян и Десислава на стените в Боянската църква.

 

Настаняване и храна

В Земенският манастир не се предлагат спане и храна. Очаква се в бъдеще да има възможност за настаняване на туристи, но преди това е необходимо да се извърши основен ремонт на едната от сградите и прекарването на водопровод.

 

Транспорт

До манастира се стига лесно – от центъра на гр. Земен разстоянието е 5 мин. с кола или половин час пеш. Пътят е асфалтов.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com