Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Калофер-Ледено хоро в река Тунджа Кало

 регион
 
 град
Асеновград, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Баня община Карлово хотели, къщи, вили за гости,
Брезово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Калофер, хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Калояново хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи,
Карлово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Клисура хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кричим хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Куклен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Лъки хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Марица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Пловдивско хотели, къщи, вили за гости,
Перущица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пловдив хотели, къщи, апартаменти, квартира, наеми,
Първомай хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Раковски хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Родопи хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Руен Пловдивско хотели, къщи, вили за гости, хижи,
Садово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сопот хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Стамболийски хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Съединение хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Хисаря SPA СПА хотели,къщи, вили за гости,под наем
 
 
 
 

 Йордановден в Калофер – Прочутото Ледено хоро в студените води на река Тунджа

Всяка година жителите на град Калофер изпълняват своята уникална, запазена през годините традиция за Йордановден ( Богоявление). Всяка година на 6-ти Януари с традиционното вадене на кръста от студените води на река Тунджа, Калоферските мъже, облечени в специални народни носии и развяващи националния трибагреник, влизат в ледените води на река Тунджа за да изиграят традиционното за Калофер – „Ледено хоро“. Хорото се изпълнява под съпровода на тъпан и се танцува в продължение на половин час.
Хорото е и от друга страна отражение на легендата за Исус Христос от Библията в която се казва,че именно Богоявление е деня в който в покръстен Христос в реките на река Йордан.Легендата разказва, че в момента на кръщението, небето се разтваря и Светия дух слиза на Земята под формата на гълъб т.е самия Господ Бог слиза на Земята.От тук идва и наименованието на празника – Богоявление.
Народното поверие за този празник гласи,че ако кръста замръзне във водите на реката,то това значи че ни очаква една плодородна година.
На леденото хоро в град Калофер по-принцип влизат над 100 мъже във водата,като традицията е че без значение кой от мъжете ще хване кръста той го дава на най-малкото момче,което се е осмелило да влезе в студените води на Тунджа.
Калоферци разказват,че досега не се е случвало нито веднъж някои от влезлите на леденото хоро да се разболее след това.
Ритуала се изпълнява в града от повече от 150 години,като традиция е мъжете да „подгреят“ от предната нощ с червено вино и ракия.
Тъй като това е една много интересна и нетрадиционна атракция, тя ежегодно събира голям брои туристи в града на Христо Ботев.
Разгледайте фото и видео  галерията за да се убедите в уникалността на Леденото Калоферско хоро.
 
Ето че приближават Коледните и Новогодишните празници и Вие вероятно се чудите къде бихте могли да отидете така че да посрещнете новата 2012 година подобаващо. Калофер е предложението,което отправяме към Вас!
Тук в Калофер традициите и обичаите са нещото с което е известен града. В Калофер съхранението на Коледните и Новогодишните обичаи е задължение,което местните спазват много стриктно.Ще Ви разкажем за някои от местните обичаи на Коледа,които надяваме се ще привлекат Вашето внимание към това красиво Подбалканско градче.
Коледа в Калофер – Тук спорът между Дядо Коледа или Дядо Мраз просто не съществува. Тук на мода определено е Баба Коледа или какво я наричат на чист Калоферски – Баба Кол’да.
Коледуването в Калофер е запазено и до днешен ден.Ако се отбиете в Калофер в студената Коледна нощ ще видите по улиците малки момчета и юноши,които неуморно обикалят от къща на къща и внасят Коледно настроение. Празника Коледа тук е излязъл от традиционно семейното му значение и се е превърнал в един културен и градски празник.
Нова година в Калофер – Нова година е празника,които може би внася най-много настроение у хората. Изпращането на старата и посрещането на Новата година винаги е било очаквано с нетърпение.
В Калофер посрещането на Нова година се изобразява с интересни градски традиции и обичаи. В навечерието на празника в самия център на града се пали голям огън и се изпълняват типични народни танци от Българския фолклор.
Калоферци обаче по природа не са хора,които лесно се изморяват,което води и до завидните 5-6 часа танци в студената Калоферска нощ.
На първи Януари по-традиция в Калофер се прави интересния обичай „Парен петел“.Тази традиция е може би най-впечатляващата,защото представете си на централния площад на един град в 21-век се запалва огромен огън и се прави курбан от петел.Няма как да бъде описано настроението от този празник в Калофер,защото Калоферци сами по себе си са уникални хора запазили бита и традициите на Възрожденска България.Можем само да Ви поканим да станете свидетели на запазването на Българщината в този красив Подбалкански град Калофер – градът на Ботев.

За настаняване в хотели, къщи за гости, нощувки, квартири ВИ репоръчваме къща „Калофер”
www.balkanibg.com tel. 0896 84 76 51
 

 
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com