Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Църква Св Константин и Елена в град Пловдивналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
Асеновград, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Баня община Карлово хотели, къщи, вили за гости,
Брезово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Калофер, хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Калояново хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи,
Карлово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Клисура хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кричим хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Куклен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Лъки хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Марица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Пловдивско хотели, къщи, вили за гости,
Перущица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пловдив хотели, къщи, апартаменти, квартира, наеми,
Първомай хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Раковски хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Родопи хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Руен Пловдивско хотели, къщи, вили за гости, хижи,
Садово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сопот хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Стамболийски хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Съединение хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Хисаря SPA СПА хотели,къщи, вили за гости,под наем
 
 курорт
 
 

 Православен храм „Св.св. Константин и Елена“

Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив

 

 Мястото, където сега се издига православният храм „Св.св. Константин и Елена“, е неразривно свързано със славната и трагична история на християнството. Първото християнско светилище вероятно е изградено още преди IV век. Първите данни за него са свързани с трагичната съдба на мъчениците Севериан и Мемнос, загинали за вярата заедно с още 38 пловдивски мъченици  при гоненията срещу християните по време на римския император Диоклециан. В тяхна памет на външната стена на черковната ограда е поставена паметна плоча.

Храмът е живо свидетелство за непрекъснатата хилядолетна история на Пловдив. Източната част на комплекса е здраво стъпила над стените на античния акропол и опира до крепостната порта, днес наричана Хисар капия. Храмът е преустройван и поддържан и през Средновековието, независимо кой е управлявал града – българи, византийци, латински рицари.

Разрушаван и съзиждан отново и отново през вековете и вече посветен на Св.св. Константин и Елена, храмът успява да се съхрани и през мрачните години на турското робство. Първи сведения от съвременната епоха за него е оставил немският пътешественик Стефан Герлах, посетил Пловдив през 1578 г.

Към началото на XIX век обаче храмовият комплекс представлява няколко порутени постройки. Но започва Възраждането и християнските храмове започват да се възстановяват. Основна роля за издигането на храмовия комплекс изиграва църковният настоятел Константин Моравенов, който не само успява да събере необходимите средства, но и да създаде необходимата организация, позволила за броени години да се изгради един от шедьоврите на българската възрожденска архитектура.

Централният храм е построен през 1832 г. Представлява внушителна трикорабна базилика с размери 26х18 м. Но както и други пловдивски черкви от тази епоха (Св. Неделя, Св. Димитър), той е практически невидим от улицата, скрит зад дебели, високи 6-8 м зидове. Подобно странно от съвременна гледна точка архитектурно решение е било продиктувано от предпазливост. Не е трябвало храмът да се набива на очите на турците. Великолепната постройка се открива пред очите на посетителя, едва когато той влезне в черковния двор през масивните двукрили дъбови порти.

 

 Храмът, външно издържан в строги пропорции, поразява с вътрешната си украса. Иконостасът, завършен през 1836 г. от майстор Йоан Паскулис от Мецово (днес в Гърция), е шедьовър на възрожденската барокова резба. Решен по „виенски“ образец, той радва очите със своята позлата и многоцветни орнаменти.

Двата реда големи икони на иконостаса са дело на ръката на най-видния художник на българското Възраждане – Захарий Зограф.

Стените на храма са изписани от зографите Стефан Андонов и Атанас Гюдженов през 1864-66 г. Стенописите поразяват с ярките си багри и ведър дух. За украсата на храма са работили и прочутите майстори Никола Одринчанин и Станислав Доспевски. Резбата на проскинитариите е дело на дебърските майстори Димитър и Ангел Станишеви.

 

Входът към черковния комплекс „Св.св. Константин и Елена“ е откъм улица „Съборна“. Непосредствено до него на същата улица са разположени Иконната колекция на Градската художествена галерия, Коюмджиевата къща, където сега се помещава Етнографският музей на Пловдив и къщата на Д-р Стоян Чомаков, приютила творбите на Златю Бояджиев. От източната страна под черковния двор се намира най-добре запазената част от античната и средновековна стена на пловдивския акропол с кръглата кула и крепостната порта Хисар капия.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com