Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Шумен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща „Ламартин“ в Стария град Пловдив

 регион
 
 град
Асеновград, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Баня община Карлово хотели, къщи, вили за гости,
Брезово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Калофер, хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Калояново хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи,
Карлово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Клисура хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кричим хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Куклен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Лъки хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Марица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Пловдивско хотели, къщи, вили за гости,
Перущица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пловдив хотели, къщи, апартаменти, квартира, наеми,
Първомай хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Раковски хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Родопи хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Руен Пловдивско хотели, къщи, вили за гости, хижи,
Садово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сопот хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Стамболийски хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Съединение хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Хисаря SPA СПА хотели,къщи, вили за гости,под наем
 
 курорт
 
 

  Къща „Ламартин“

 Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“

 

 Приказната пловдивска къща, свързана с името на великия френски поет и писател Алфонс дьо Ламартин (1790-1869), е един от класическите образци на възрожденската ни архитектура. Построена е през 1829-1830 г. от неизвестен майстор за видния пловдивски търговец Георги Мавриди и хронологично е сред първите пловдивски симетрични къщи. Издигната е върху изключително сложен пресечен терен, което е принудило майсторите да положат основи с неправилна форма, но горните два етажа са изнесени еркерно един над друг и имат класическия (и модерен по-онова време) симетричен силует. Надвисващите над улицата етажи не само придават величественост на сградата, но и увеличават жилищната площ, което е било съвсем не без значение при ограничените терени на скалистото пловдивско Трихълмие.

В сградата се влиза през уютно терасирано дворче със стълби към различните равнища и красива чешма. В единия край е разположена уютна пристройка, където сега се помещава приемна.

Към входа на главната сграда се изкачва каменно стълбище. Планировката на двата етажа е сходна, но горният е с по-голяма площ от долния. Салоните-хайети се състоят от малка правоъгълна зала, овална зала и стълбищна клетка, като в дъното им са разположени красиво изписани алафранги. От двете страни на хайета има по четири симетрично разположени стаи с различен размер. Те са обилно осветени с присъщото на възрожденските майстори умение да „играят“ със светлината на многобройните прозорци.

Таваните и вратите са украсени с богата геометрична дърворезба.

 

Поетът Ламартин е посетил Пловдив през 1833 г. на връщане от пътуване из Изтока, когато къщата още е била съвсем нова и вероятно най-голяма в целия град. Той е живял в нея само три дни, но е останал очарован от романтиката на града, от красивите му околности и най-вече от гостоприемството на домакините. Той свидетелства за това с прекрасни редове в пътеписа и спомените си и така името му остава завинаги свързано с чудната къща.

 

Днес къщата „Ламартин“ се използва като творческа база на българските писатели и в една от стаите на първия етаж е уредена музейна експозиция, посветена на големия френски поет. Сред най-ценните експонати е и книгата за посетители, в която са оставили посвещенията и подписите си десетки прочути творци, учени, общественици и политици от цял свят. На фасадата е поставена мраморна плоча в чест на посещението на френския президент Франсоа Митеран в Пловдив.

 

Къщата „Ламартин“ се намира на пресечката на улица „Тодор Самодумов“ и улица „Княз Церетелев“, но най-внушително и най-романтично тя изглежда, когато се изкачвате към нея по стръмната калдъръмена уличка „Пълдин“. Точно срещу нея се намира друг паметник на културата – къщата „Клианти“, класически образец на ранния асиметричен стил на пловдивските възрожденски сгради.

 

 

Фотограф Александър Джувинов

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com