Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къкрена-Къкренско ханче до гр.Ловеч

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

 

Къкринско ханче

Къкринското ханче се намира в село Къкрина, на 17 км източно от  Ловеч. Това е едно от най-известните места, свързани с революционната дейност на видни български будители. Там са се провеждали заседания на местния революционен комитет и са намирали подслон някои комитетски хора.

Къкринското ханче е дало последен подслон на Апостола на свободата Васил Левски преди да бъде заловен от турските заптиета призори на 27 декември 1872 г. Ловеч често се посещана от Васил Левски, също е посещаван и от първите му помощници — Ангел Кънчев и Димитър Общи.

Към Димитър Общи Апостола се отнасял доста резервирано, като го държал настрана от работите на центъра. Опасенията му се потвърждават от недисциплинираната му постъпка през есента на 1872 г.

Организацията изпада в тежка криза. Трябва да се спасява най-важното — комитетските пари и архивът. С голям риск за живота си Левски пристига в Ловеч на 25 декември 1872 г. На другия ден - 26 декември, в 4 часа следобед Левски, придружен от Никола Цвятков, тръгва за Къкринското ханче. Целта им е да пренощуват и на другия ден, съпроводени от Христо Цонев - Латинеца, да тръгнат по преки пътеки за Търново.

Те носят и комитетската поща. На 27 декември призори от 16—17 заптиета е заловен този, от когото трепери цялата империя. Завързан и окован в пранги, Левски е върнат пак в Ловеч, откъдето е закарай първо в Търново, а след това в София. На 19 февруари 1873 г. завършва един живот, за да започне вечното безсмъртие на идеите му.

След залавянето на Левски ханчето е изоставено, като в края на XIX век пожар я доунищожава и остават само основите. Възстановяването започва през 1926 г. и на 10 май 1931 г. музеят е открит тържествено. На 26 декември 1901 г. родолюбиви ловчанлии и къкринци поставят паметна плоча на мястото, където е бил заловен безсмъртният син на България.

На 5 юни 1924 г. по инициатива на. д-р Никола Сяров е основан граждански комитет "Васил Левски". Неговата цел е възстановяването на ханчето. В двора е надигнат плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в онази злокобна утрин. До стария бряст, в непосредствена близост до плета, е издигнат скромен паметник на безсмъртния Апостол на българската свобода.

Един от 100-те национални туристически обекта на България

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com